Home » Știință » Mănușa care traduce limbajul semnelor în vorbire

Mănușa care traduce limbajul semnelor în vorbire

Mănușa care traduce limbajul semnelor în vorbire
Credit foto: UCLA
Publicat: 06.07.2020

Cercetătorii au creat un dispozitiv care traduce limbajul american al semnelor în cuvinte în limba engleză.

Limbajul mimico-gestual se dovedește a fi un real ajutor pentru persoanele cu deficiențe de auz și pentru cei care vor să stabilească un canal de comunicare directă cu acestea. O echipă de cercetători de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) a realizat o mănușă care poate „traduce” semnele mâinilor în cuvinte în limba engleză, notează Techxplore.

„Speranța noastră este ca acest dispozitiv să deschidă o cale ușoară pentru persoanele care folosesc limbajul semnelor pentru a comunica direct cu cei care nu-l înțeleg, fără a avea nevoie de altcineva pentru a traduce”, explică Jun Chen, asistent universitar al catedrei de Bioinginerie a UCLA.

Oamenii de știință speră că acest dispozitiv de traducere va ajuta mult mai multe persoane care nu suferă de probleme de auz să învețe limbajul semnelor.

Mănușa-translator

Acest sistem al cercetătorilor de la UCLA folosește o mănușă pe care sunt amplasați o serie de senzori care se întind de-a lungul degetelor. Aceștia înregistrează mișcările degetelor și trimite informațiile către o placă de circuite care comunică cu un smartphone. Odată ajunse la telefon, semnalele captate de către mănușă sunt transformate în sunete.

Cercetătorii au mai adăugat acestui sistem și o serie de senzori faciali, care pot capta mimica. Aceștia explică faptul că expresiile faciale reprezintă o parte importantă a Limbajului American al Semnelor.

Dr. Chen explică faptul că mănușa la care a lucrat echipa din care face parte nu este primul proiect de traducere  limbajului semnelor. Totuși, acesta se dovedește a fi net superior și asta deoarece dimensiunile limitate permit folosirea acestuia fără probleme.

În cadrul testelor de laborator, oamenii de știință au apelat la patru persoane cu deficiențe de auz și care folosesc Limbajul American al Semnelor. Acestea au fost rugate să repete de 15 ori o serie de gesturi pe care un algoritm le-a tradus drept litere, cifre sau chiar cuvinte.

Studiul a fost publicat în Nature Electronics.

Citește și:

Limbajul semnelor va fi limbă maternă în România

Veste bună pentru persoanele cu deficienţe de vorbire şi auz: a fost lansată prima aplicaţie gratuită din România de învăţare a limbajului semnelor

“Traducator” in opt limbi pentru spectacolele de teatru

Barierele lingvistice vor deveni istorie. Invenţia unui startup american va lua locul translatorilor – FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase