Home » Știință » Ce vârstă are Universul și ce spune asta despre rata sa de expansiune?

Ce vârstă are Universul și ce spune asta despre rata sa de expansiune?

Cercetătorii estimează faptul că Universul are 13,77 miliarde de ani, cu o eroare de 40 de milioane de ani.
Publicat: 06.08.2020

Cercetătorii estimează faptul că Universul are 13,77 miliarde de ani, cu o eroare de 40 de milioane de ani.

Datele adunate de la telescoapele aflate în Deșertul Atacama au dus la stabilirea unei vârste mai exacte a Universului: 13,77 miliarde de ani, cu precizarea că există o marjă de eroare de 40 de ani. Această descoperire oferă și o serie de informații necesare legate de viteza cu care are loc expansiune universală, notează Space.

Această nouă vârstă a Universului a fost prezentată în două studii științifice și oferă o serie de argumente legate de modul în care acesta se extinde. Cercetătorii sunt de părere că la baza acestui fenomen se află energia întunecată care face ca expansiunea să aibă loc în toate direcțiile. Calcularea vitezei, constanta Hubble, se dovedește complicată și asta deoarece, în funcție de metoda aleasă, oamenii de știință ajung la rezultate diferite.

Două metode cu rezultate diferite

Una dintre aceste metode implică măsurarea distanței față de cele mai apropiate galaxii de Calea Lactee. Cea de-a doua metodă implică măsurători asupra radiației cosmice de fundal și dă rezultate diferite față de prima.

Pornind de la rezultatele contradictorii cercetătorii au luat în calcul posibilitatea existenței unor erori în modul în care acestea au fost gândite sai aplicate. Cele două noi studii indică faptul că metoda studierii radiației cosmice de fundal nu prezintă astfel de erori.

„Am obținut o rată de expansiune asemănătoare cu estimarea echipei sateliților Planck”, explică Steve Choi, astrofizician al Universității Cornell, SUA. „Aceasta ne oferă mai multă încredere în măsurătorile asupra celei mai vechi lumini a Universului”, mai adaugă acesta.

Studiul realizat cu ajutorul sateliților Plank reprezintă unul dintre cele mai importante eforturi din domeniul măsurării ratei de expansiune universală.

Studiul a fost publicat pe serverul arXiv.

Citește și:

Ar trebui Modelul Standard schimbat odată cu noile valori ale constantei Hubble?

Diferenţele legate de măsurarea constantei Hubble s-ar putea datora ”bulei” în care se află Calea Lactee

Constanta lui Hubble nu e aşa constantă

Criză în cosmologie. Universul se extinde mai repede decât arată modelele teoretice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase