Home » Știință » Super-Pământurile au o atmosferă bogată în metale

Super-Pământurile au o atmosferă bogată în metale

Super-Pământurile au o atmosferă bogată în metale
Metalele din atmosferă fac ca unele exoplanete să fie ușor de identificat de către instrumentele științifice.
Publicat: 16.08.2020

Metalele din atmosferă fac ca unele exoplanete să fie ușor de identificat de către instrumentele științifice.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) pune într-o nouă lumină observațiile realizate asupra unei clase de exoplanete. Mai exact, astronomii bănuiau că luminozitatea crescută a super-Pământurilor fierbinți se datora oceanelor de lavă și sticlă de la suprafața acestora.

Noul studiu aduce dovezi care indică faptul că, în realitate, această cantitate lumină captată de către instrumentele științifice este reflectată de către o atmosferă bogată în metale și nu de către oceanele de lavă, notează Futurism.

O ipoteză fără dovezi

Cercetătorii de la MIT explică faptul că în comunitatea științifică teoria oceanelor de lavă se bucura de un sprijin extins cu toate că nu se baza pe dovezi experimentale. Pentru a testa validitatea acestei ipoteze oamenii de știință au decis să realizeze o serie de experimente în laborator pentru a vedea cum se comportă lava și sticlă topită. Rezultatele au indicat faptul că acestea nu puteau reflecta îndeajuns de multă lumină pentru a justifica observațiile astronomice.

„Mai avem atât de multe de înțeles despre aceste planete acoperite de oceane de lavă explică”, Zahra Essack, absolvent al MIT. Acesta mai adaugă: „Ne-am gândit la acestea doar ca niște bile strălucitoare, dar aceste planete pot avea sisteme complexe de procese atmosferice și de suprafață care sunt destul de exotice și nu seamănă cu nimic din ce-am mai văzut până acum”.

Ipoteza propusă de către cercetători pornind de la datele din experimentele de laborator sugerează faptul că aceste super-Pământuri ar putea avea o atmosferă bogată în metale. Deși această ipoteză nu este definitivă, cu siguranță, reprezintă un punct bun de pornire.

Studiul Low-albedo Surfaces of Lava Worlds a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Citește și:

Unele exoplanete ar putea fi acoperite cu lacuri radioactive

Simulările computerizate oferă o posibilă explicaţie pentru orbitele excentrice ale exoplanetelor gigantice

O descoperire marchează o premieră în ştiinţa exoplanetelor. Atmosfera unui ”Saturn fierbinte” prezintă particularităţi fascinante

Astronomii europeni lansează Cheops, naveta ce va studia exoplanetele de tip „SuperPământ” (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase