Câmpul magnetic al unei erupții solare a fost măsurat în premieră, iar surpriza a fost pe măsură

18 08. 2020, 09:00
Credit foto: Pixabay

Observațiile au oferit date despre câmpul magnetic al eruptiilor solare.

Erupțiile solare sunt explozii în atmosfera solară care pot elibera o cantitate masivă de energie. De-a lungul timpului, oamenii de știință au observat o mulțime de astfel de fenomene, dar nu au putut să le studieze în detaliu.

Un studiu recent prezintă modul în care o echipă de cercetători a reușit, în premieră, să realizeze o serie de observații asupra caracteristicilor câmpului magnetic al unei astfel de erupții solare masive, notează Science Alert.

O premieră în fizică

„S-a sugerat de multă vreme că eliberarea bruscă a energiei magnetice prin foaia curentă heliospferică este responsabilă pentru aceste erupții majore, cu toate acestea nu a fost măsurate proprietățile sale magnetice”, explică Bin Cho, fizician al Institutului Tehnologic din New Jersey, SUA.

Foaia curentă heliosferică este acea porțiune a suprafeței solare în care are loc schimbare polarității câmpului magnetic. Această regiune influențată de către către câmpul magnetic general al plasmei din atmosfera solară.

„Cu acest studiu, am măsurat în cele din urmă, detaliile câmpului magnetic al unei foi curente heliosferice pentru prima dată, oferindu-ne o nouă înțelegere a asupra erupțiilor solare”, adaugă fizicianul.

Câmpurile magnetice ale Soarelui sunt extrem de complexe și asta datorită faptului că, în esență, acesta este un corp format din plasmă și particule supraîncărcate. Dat fiind faptul că este o sferă, plasma de la ecuator tinde să se miște mai rapid decât cea de la poli. Din această cauză, anumite regiuni pot prezenta câmpuri magnetice mult mai puternice.

„O astfel de eliberare de energie enormă în foaia heliosferică curentă este uimitoare. Câmpul electric puternic generat acolo poate accelera cu ușurință electronii către energiile relativiste, dar fenomenul neașteptat pe care l-am găsit a fost că profilul câmpului electric din regiunea foii curente nu coincide cu distribuția spațială a electronilor relativi pe care i-am măsurat”, adaugă Chen.

Cercetătorii explică faptul că aceste câmpuri magnetice care se întâlnesc descriu o structură asemănătoare unei sticle și că un punct aflat la baza acesteia joacă un rol important în producerea electronilor identificați de către cercetători. De-a lungul timpului, au existat mai multe instanțe în care existența acestui punct a fost teoretizată, dar aceasta este prima dată când aceasta a fost dovedită.

Studiul a fost publicat în Nature Astronomy.

Citește și:

Câmpul magnetic al Soarelui este mai puternic decât se credea anterior

Particule rare produse în interiorul Soarelui au fost găsite de oamenii de știință sub un munte în Italia

Câmpul magnetic al Soarelui s-ar putea inversa

Au fost publicate cele mai apropiate imagini făcute vreodată cu Soarele