Home » Știință » Oamenii de știință au prezentat un dispozitiv care poate activa neuronii

Oamenii de știință au prezentat un dispozitiv care poate activa neuronii

Oamenii de știință au prezentat un dispozitiv care poate activa neuronii
Cercetătorii explică faptul că acest dispozitiv ar putea fi folosit pentru a trata diferite maladii.
Publicat: 05.09.2020

Cercetătorii explică faptul că acest dispozitiv ar putea fi folosit pentru a trata diferite maladii.

O echipă de oameni de știință a creat o carcasă  3D pe care au fost atașați o serie de electrozi și care a fost implantată în sistemul nervos periferic al unei păsări, unde a înregistrat cu succes impulsuri electrice care duc la producerea sunetelor. Cercetarea este văzută ca un avans în domeniul emergent al medicinii bioelectronice și, în cele din urmă, ar putea duce la un nou tratament pentru boli precum sindromul inflamator al intestinului, artrita reumatoidă și diabetul, notează Medicalxpress.

La conducerea acestei echipe s-a aflat Tim Gardner, neurocercetător al University Oregon, această colaborare ducând la crearea unui dispozitiv de aproximativ diametrul unui fir de păr uman. Acesta este primul electrod pentru înregistrarea sau stimularea nervilor periferici care se fabrică pe o scală compatibilă cu cei mai mici nervi din corp.

„Cred că multe dispozitive viitoare vor implica o combinație de procese standard și imprimare tridimensională la scara micronilor”, explică dr. Gardner.

Un dispozitiv care poate „decoda” semnalele electrice

Acest dispozitiv poate decoda și modula semnalele electrice care călătoresc în sistemul nervos periferic, format din nervi și celule neuronale aflate în afara creierului și a măduvei spinării. Medicina bioelectrică, spune Gardner, încearcă să moduleze aceste semnale pentru a trata probleme cronice precum astmul, controlul vezicii urinare, hipertensiunea arterială, sindromul ovarian polichistic sau chiar răspunsul inflamator dăunător.

Un control extins poate fi util pentru viitoarele implanturi biomedicale care urmăresc nu doar să activeze un nerv, ci și să controleze anumite structuri ale acestora, care sunt asociate cu diferite funcții ale organelor.

Dr. Gardner explică faptul că instalarea unui astfel de dispozitiv convențional se dovedește extrem de complicată, dar și că „Micromanipularea necesară cu electrozii de manșetă curentă poate dăuna celor mai mici nervi. În schimb, dispozitivul printat 3D poate fi implantat doar împingându-l pe nerv. Această capacitate de instalare rapidă poate permite operații minim invazive”.

În timp ce dispozitivele descrise în studiul cercetătorilor utilizează o substanță chimică fotorezistentă care nu este aprobată pentru uz uman, electrozii curenți fabricați în laborator utilizează materiale asemănătoare implanturilor dentare existente, sugerând o posibilă cale către utilizarea umană viitoare.

Studiul Printable microscale interfaces for long-term peripheral nerve mapping and precision control a fost publicat în Nature Communications.

Citește și:

O moleculă specială ar putea fi folosită pentru a reface legăturile dintre neuroni

În premieră, oamenii de știință au reușit să vadă cum sunt eliminați din creier neuronii morți

Redarea mobilității persoanelor paralizate este posibilă prin identificarea neuronilor care o fac posibilă

Celulele ”zombie” din creier pot deveni neuroni activi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase