Home » Știință » Oameni de știință occidentali, îngrijorați de „neconcordanța datelor” din studiul vaccinului rusesc Sputnik V

Oameni de știință occidentali, îngrijorați de „neconcordanța datelor” din studiul vaccinului rusesc Sputnik V

Oameni de știință occidentali, îngrijorați de „neconcordanța datelor” din studiul vaccinului rusesc Sputnik V
Vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 / Credit foto: Profimedia
Publicat: 12.09.2020

Reprezentanții revistei medicale The Lancet au anunțat că au solicitat autorilor studiului legat de potențialul vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat în Rusia, să vină cu o serie de clarificări. Solicitarea a fost făcută după ce lucrarea lor a fost examinată de mai mulți oameni de știință occidentali.

Luna trecută, Rusia a anunțat că a fost aprobat spre folosire vaccinul anti COVID-19, denumit „Sputnik V” după satelitul din era sovietică care a fost lansat pentru prima dată în spațiu în 1957.

Acest lucru a provocat îngrijorări în rândul oamenilor de știință occidentali cu privire la lipsa datelor privind siguranța vaccinului dezvoltat în Rusia, primul din lume aprobat spre folosire împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. În acest context au fost lansate avertismente că dezvoltarea prea rapidă a unui vaccin ar putea fi periculoasă.

Săptămâna trecută, cercetătorii ruși au publicat în cunoscuta revistă medicală The Lancet rezultatele studiului privind vaccinul Sputnik V, permițând astfel analizarea cercetării lor de către alți oameni de știință din domeniu.

Cercetătorii ruși afirmă că vaccinul s-a dovedit a fi „sigur și bine tolerat”

Autorii studiului au precizat că vaccinul s-a dovedit a fi „sigur și bine tolerat” în rândul a câtorva zeci de voluntari care au primit câte două doze din el, în fazele 1 și 2 a studiului clinic desfășurat în Rusia.

Cu toate acestea, o scrisoare deschisă semnată săptămâna aceasta de peste 30 de experți din Europa Occidentală, SUA, Japonia și Venezuela a pus la îndoială concluziile studiului cercetătorilor ruși, indicând „potențiale neconcordanțe în privința datelor”.

Cercetătorii occidentali: datele rușilor sunt „foarte puțin probabil” să fie corecte

Cercetătorii semnatari ai scrisorii au identificat ceea ce păreau a fi o serie de dublări în cifrele prezentate și au ajuns la concluzia că datele din studiului rușilor sunt „foarte puțin probabil” să fie corecte.

Autorul principal al studiului a respins, însă, afirmațiile din scrisoarea publică.

O purtătoare de cuvânt a revistei The Lancet a declarat pentru AFP că sunt la curent cu scrisoarea deschisă a cercetătorilor occidentali. „Am trimis scrisoarea direct autorilor (studiului n.r.) și i-am încurajat să se angajeze în discuții științifice”, a spus ea, potrivit Science Alert.

Ea a adăugat că studiul privind vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului, dezvoltat la Institutul Gamaleia din Moscova, a fost revizuit de experți independenți înainte de publicare.

Pandemia de COVID-19 a generat o mobilizare fără precedent pentru finanțare și cercetare cu scopul de a grăbi apariția unui vaccin care ar putea proteja miliarde de oameni din întreaga lume de infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat săptămâna aceasta că a oprit faza trei a studiului clinic al vaccinului candidat, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, după ce un voluntar s-a îmbolnăvit.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii chinezi au găsit urme de coronavirus pe pește congelat

Dezvăluire esenţială despre cel mai aşteptat vaccin anti-Covid

Sputnik V, vaccinul produs de Rusia împotriva COVID-19, a fost lansat în circuit public

Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase