Home » Știință » Un pacient cu o formă severă de COVID-19 și-a pierdut brusc și permanent auzul

Un pacient cu o formă severă de COVID-19 și-a pierdut brusc și permanent auzul

Un pacient cu o formă severă de COVID-19 și-a pierdut brusc și permanent auzul
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 17.10.2020

Un bărbat din Marea Britanie a suferit o pierdere bruscă și permanentă a auzului după ce a avut o formă severă de COVID-19, potrivit unui nou raport medical. Acum, medicii bărbatului avertizează oamenii să fie atenți dacă suferă această complicație medicală rară dar serioasă, care a mai fost înregistrată la doar câțiva bolnavi de COVID-19 din lume.

Identificarea din timp a pierderii bruște a auzului este importantă pentru că afecțiunea medicală poate fi reversibilă cu un tratament rapid cu steroizi, au spus autorii raportului. Cu toate acestea, în cazul pacientului din Regatul Unit, tratamentul i-a îmbunătățit doar parțial auzul.

Surditatea brusc instalată nu este neobișnuită

Pierderea bruscă a auzului, cunoscută și drept surditate brusc instalată, este o hipoacuzie neurosenzorială severă, care survine inexplicabil în doar câteva ore sau zile. De obicei, doar o singură ureche este afectată. Condiția medicală nu este neobișnuită. În jur de 160 cazuri apar la o populație de 100.000 de oameni în fiecare an, au mai adăugat autorii raportului medical. În majoritatea cazurilor, medicii nu reușesc să identifice cauza pierderii bruște a auzului, însă condiția a fost asociată cu infecții virale.

În noul raport, publicat în jurnalul BMJ Case Reports, autorii au descris cazul bărbatului de 45 de ani care suferă și de astm. Acesta a dezvoltate o pierdere bruscă a auzului în timp ce primea tratament pentru infecția cu COVID-19.

Tratamentul standard pentru pierderea bruscă a auzului

Bărbatul a fost tratat cu steroizi, acesta fiind tratamentul standard pentru surditatea brusc instalată, iar auzul său a fost parțial îmbunătățit, însă nu a revenit la starea normală. Pacientul a explicat că i-a fost dificil să își dea seama că nu mai auzea în timp ce se afla în aglomerația de la secția de Terapia Intensivă a spitalului, așa că pierderea auzului ar fi apărut mai devreme fără să știe, potrivit Live Science.

Totodată, autorii raportului au declarat că au descoperit doar o asociere și nu pot dovedi că virusul SARS-CoV-2 a cauzat în mod direct pierderea auzului. Însă, medicii au subliniat că celulele care învelesc urechea medie au receptori ACE-2, pe care SARS-CoV-2 îi folosește pentru a intra în celule. Mai mult, infecția poate crește nivelul de chimicale inflamatorii din corp care au fost asociate cu pierderea auzului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a anunţat al doilea vaccin împotriva COVID-19, după Sputnik V

Vaccinul anti-COVID-19 cu aplicare locală prin pulverizare, posibil antidot revoluţionar

Riscul de a face o formă severă de COVID-19 crește considerabil dacă pacientul suferă de astm

Răspunsul Chinei la pandemie a făcut ca națiunea să fie acum într-o normalitate post-Covid – analiză

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase