Home » Știință » Cercetătorii au creat o nouă modalitate de a produce hidrogen folosind microundele

Cercetătorii au creat o nouă modalitate de a produce hidrogen folosind microundele

Cercetătorii au creat o nouă modalitate de a produce hidrogen folosind microundele
Credit foto: Asociación RUVID
Publicat: 10.11.2020

Această metodă alternativă de producere a hidrogenului ar putea să reprezinte un avantaj pentru industria auto.

O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din Valencia și Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC) a descoperit o nouă metodă care face posibilă transformarea energiei electrice în hidrogen sau produse chimice folosind doar microundele, fără cabluri și fără niciun fel de contact cu electrozi . Aceasta reprezintă o revoluție în domeniul cercetării energetice și o dezvoltare cheie pentru procesul de decarbonizare industrială, precum și pentru viitorul sectorului auto și al industriei chimice, printre multe altele, notează Tech Xplore.

Tehnologia se bazează pe fenomenul reducerii materialelor solide cu ajutorul microundelor. Această metodă face posibilă efectuarea directă a proceselor electrochimice fără a necesita electrozi, ceea ce simplifică și reduce costurile utilizării practică, deoarece oferă mai multă libertate în proiectarea structurii dispozitivului și alegerea condițiilor de funcționare, în principal a temperaturii.

„Este o tehnologie cu un mare potențial practic, în special pentru stocarea energiei și producerea combustibililor sintetici și a produselor chimice. Acest aspect are o importanță semnificativă astăzi, deoarece atât transportul, cât și industria sunt scufundate într-o tranziție către decarbonizare”, subliniază José Manuel Serra, lector de cercetare al CSIC la Institutul de Tehnologie Chimică.

O veste bună pentru industrie

Principala utilizare a acestei tehnologii revoluționare este producția de hidrogen verde, adică produs fără a emite gaze cu efect de seră, din apă pentru utilizări industriale și pentru transport. După cum au remarcat cercetătorii, aceasta este o tehnologie cu un potențial mare pentru sectorul auto, în special pentru mașinile alimentate cu pile de combustibil sau vehiculele mari, cum ar fi trenurile sau navele. Dar și pentru industria chimică, metalurgică, sectorul ceramicii sau producția de îngrășăminte, iar lista poate continua.

„Această metodă va face posibilă transformarea energiei regenerabile, de obicei de origine solară sau eoliană, în produse cu valoare adăugată și combustibili ecologici. Are nenumărate utilizări și sperăm să apară noi utilizări pentru stocarea energiei, dezvoltarea de noi materiale și producția chimică”, subliniază cercetătorul José Manuel Catalá.

Citește și:

Inovaţia care poate face ca hidrogenul să devină o sursa fezabilă de combustibil

Din farfurie în baterie, spanacul ar putea fi un catalizator viabil pentru celulele de combustibil

Marile state europene au pornit în cursa pentru construirea unei industrii a hidrogenului

O nouă tehnologie permite producerea hidrogenului folosind reziduurile produse de către stațiile de tratare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase