Home » Știință » Un fenomen ciudat de pe Europa ar putea dezvălui dacă viața extraterestră se ascunde sau nu în interior

Un fenomen ciudat de pe Europa ar putea dezvălui dacă viața extraterestră se ascunde sau nu în interior

Un fenomen ciudat de pe Europa ar putea dezvălui dacă viața extraterestră se ascunde sau nu în interior
Europa, una dintre lunile lui Jupiter, strălucește în întuneric. Sursa foto: NASA
Publicat: 16.11.2020

Oceanele subterane de pe Europa, unul dintre sateliții lui Jupiter, se numără printre locurile din sistemul solar care ar putea să adăpostească viața extraterestră, cred oamenii de știință.

Însă, acele oceane se află la mare depărtare sub straturi groase de gheață, astfel că este dificil pentru cercetători să descopere ce s-ar putea ascunde acolo. Din fericire, o echipă de oameni de știință de la NASA au dezvoltat un truc pentru a descoperi dacă ceva se ascunde cu adevărat sub suprafața lui Europa.

Proiectul NASA depinde de un fenomen neobișnuit care face gheața satelitului să strălucească în întuneric.

Un fenomen neobișnuit care face Europa să strălucească în întuneric

Echipa de la NASA suspectează că particulele radioactive eliberate de Jupiter sau de luna sa Io, accelerate de câmpuri magnetice puternice, au ajuns pe gheața de pe Europa. Acolo, particulele strălucesc în lungimi de undă ale luminii invizibile pentru ochiul liber, potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Nature Astronomy.

După ce au combinat diverse „licori” de apă și sare, cercetătorii le-au înghețat, ajungând la temperatura teoretic cea mai scăzută din Univers, iar apoi le-au „atacat” cu radiații. Astfel, echipa a descoperit că această strălucire se poate schimba în funcție de ce anume se află în interior.

Așadar, acesta ar putea fi un mod de a vedea ce se află în oceanele de pe Europa fără să spargem gheața deloc. Spre exemplu, anumite culori ale strălucirii ar putea dezvălui o compoziție chimică prielnică vieții organice, indicând că Europa este, de fapt, capabilă să susțină viața.

Tehnica ar putea fi folositoare pentru viitoarele misiuni de căutare a vieții extraterestre

Cu toate acestea, Europa are cel mai probabil combinații mult mai complexe în oceanele sale decât soluțiile saline testate de oamenii de știință, potrivit Futurism.

Însă, în principiu, tehnica de detectare prin strălucire ar putea fi folositoare pentru viitoarele misiuni de căutare a vieții extraterestre pe Europa. Cercetătorii mai au încă timp să-și perfecționeze instrumentele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Europa, satelitul planetei Jupiter, ”aruncă” vapori de apă în spaţiu

Descoperirea de vapori de apă pe Europa, satelitul îngheţat al lui Jupiter, poate indica existenţa vieţii extraterestre

NASA a observat lumini puternice ciudate pe Jupiter. Nu au mai fost detectate niciodată pe alte planete

Nu s-a găsit niciun semnal de viață extraterestră după analizarea a 10,3 milioane de stele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase