Care este cel mai murdar lucru din baie? În niciun caz toaleta

23 11. 2020, 16:30
Credit foto: Shutterstock

Băile din casă sunt și un loc de relaxare pentru foarte mulți oameni, după o zi obositoare, dincolo de scopul pentru care au fost create. Băile sunt însă unul dintre cele mai murdare locuri din casă, având nevoie de o curățare constantă.

Cu toate acestea, indiferent de cât de mult curățați o baie, există senzația că nu este atât de curată pe cât ar trebui. De cele mai multe ori, toaletele sunt percepute ca fiind cele mai murdare obiecte din baie, dar există de fapt ceva mai murdar în baie.

Un experiment la scară mică efectuat în SUA, de SafeHome, care a implicat teste prin tamponarea obiectelor din baie, a arătat că dușul este mai murdar decât toaleta în ceea ce privește numărul total de germeni.

Cercetătorii au verificat dacă există unități care formează colonii (CFU) prezente în obiectele din interiorul băii pentru a spune care dintre ele este cel mai murdar. În microbiologie, o unitate formatoare de colonii sau CFU este o masură a numărului de bacterii sau fungilor viabili.

Experimentul cercetătorilor a arătat rezultate șocante în care scaunul de toaletă nu se apropie, ca număr de germeni, de perdeaua de duș sau pardoseala dușului.

Perdeaua de la duș, de zeci de ori mai murdară decât scaunul de toaletă

Testele cu tampon au arătat că scaunul de toaletă găzduiește circa 235.000 CFU, în timp ce tampoanele de la duș au arătat 15,8 milioane CFU. Cu toate acestea, perdeaua de duș are cele mai multe CFU-uri, cu 16,2 milioane pe baza eșantionului mic.

Totodată, un sondaj citat de Science Times a relevat că majoritatea celor 500 de participanți la studiu, din băile cărora au fost recoltate probele, au recunoscut că urinau la duș, dintre care 81% dintre ei erau bărbați și 73% femei. Totodată, 61% dintre ei au recunoscut că întrețineau raporturi sexuale la duș. În plus, au mai spus că se bărbieresc și se spală pe dinți la duș.

Mânerul periuței de dinți, mult mai murdar decât mânerul robinetului

Cu toate aceste activități, este de așteptat ca oamenii să își curețe fercvent dușul, însă, în medie, femeile chestionate în studiu curățau dușul doar de patru ori pe lună, în timp ce bărbații o fac, în medie, de 2,8 ori pe lună.

Testele au arătat și că mânerele periuței de dinți erau foarte murdare, fiind descoperite 12,6 milioane de CFU-uri care au depășit mânerul robinetului care avea doar 56.000 de CFU, dar și mânerului interior al ușii, cu doar 13.000 de CFU.

Din cercetările efectuate în baie, s-a constatat în mod neașteptat că scaunul de toaletă și chiuveta erau cele mai curate.

Vă recomandăm să citiți și:

Accesorii mai murdare decât vasul de toaletă. Specialiştii au stabilit care sunt acestea

Cum reuşesc şobolanii să intre în băi prin intermediul vaselor de toaletă

Cum să eviţi contractarea diverselor boli atunci când foloseşti o toaletă publică

Cum a fost inventat vasul de WC?