Home » Știință » Cauză și efect: Un psiholog încearcă să lămurească unul dintre conceptele fundamentale ale omenirii

Cauză și efect: Un psiholog încearcă să lămurească unul dintre conceptele fundamentale ale omenirii

Cauză și efect: Un psiholog încearcă să lămurească unul dintre conceptele fundamentale ale omenirii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 09.01.2021

La fel ca un părinte cicălit încontinuu cu întrebări fără sfârșit de către un mic copil, mulți oameni ajung să urmărească un lanț infinit de cauză și efect atunci când se gândesc la ce anume a declanșat un anumit eveniment.

Deși mulți factori pot contribui la un eveniment, oamenii au tendința să se concentreze doar pe câțiva dintre aceștia. Așadar, cum decidem?

Acesta este subiectului unei noi lucrări semnată de Tadeg Quillien, student la doctorat la Departamentul de Psihologie și Științe ale creierului. Studiul a fost publicat în jurnalul Cognition și subliniază modul în care rolul unui factor într-un eveniment influențează dacă îl vom considera sau nu cauza acelui eveniment.

În lucrarea sa, Quillien a construit un model matematic de „judecare cauzală” care reproduce intuițiile oamenilor mai bine decât orice alt model anterior. Mai mult, înțelegerea modului în care raționalizăm cauzalitatea are implicații majore pentru cum putem aborda problemele în general.

„Dar ce anume vrem să spunem prin rolul cel mai puternic?”

Vorbind din punct de vedere intuitiv, evenimentul care are cel mai puternic rol în determinarea unui rezultat este în general considerat a fi cauza. De fapt, filosofii și psihologii au observat cum clasifică oamenii cauzele unui evenimente în cadrul mai multor studii. Spre exemplu, dacă un chibrit este găsit la locul unui incendiu de vegetație, oamenii ar tinde să spune că acel chibrit a cauzat incendiul, deși era necesar și oxigenul din aer pentru ca flăcările să fie declanșate.

„Dar ce anume vrem să spunem prin rolul cel mai puternic? Această noțiune este încă foarte neclară. Timp de zeci de ani, filosofii și psihologii s-au chinuit să o facă mai precisă și să înțeleagă judecarea cauzală”, a explicat Quillien.

Metoda judecării cauzale prezentată de Quillien este benefică pentru ghidarea noastră spre chibrit ca fiind factorul cu puterea cea mai predictibilă, pe care până și noi am putea fi capabili să îl controlăm. Cu toate acestea, intuiția noastră poate uneori să ne ducă pe căi greșite atunci când încercăm să obținem o înțelegere mai completă a lumii ce ne înconjoară, potrivit MedicalXpress.

„Ai putea să ignori unii dintre cei mai importanți factori din lume”

„Dacă vrei o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează un incendiu, trebuie să iei în considerare rolul oxigenului. Dacă simțul tău intuitiv de cauzalitate țipă la tine că oxigenul nu contează, atunci ai putea să ignori unii dintre cei mai importanți factori din lume”, a continuat Quillien.

Raționamentul cauzal este o funcție omniprezentă a cogniției, iar Quillien dorește să analizeze în continuare modul în care simțul de cauzalitate influențează și alte aspecte ale psihologiei și a viziunii asupra lumii. „Putem explica aproape orice în termeni de cauză și efect. Drept consecință, multe dintre conceptele folosite pentru a înțelege lumea au cauzalitatea drept cărămidă. Dacă putem înțelege conceptul de cauzalitate, am putea să înțelegem modul în care funcționează și alte concepte”, a mai precizat Quillien.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă teorie privind originile muzicii: Adevăratele motive pentru care oamenii au început să folosească muzica

Un profesor propune o nouă teorie pentru explicarea conștienței

Un experiment a confirmat o teorie veche de 50 de ani despre cum ar putea exploata civilizațiile extraterestre găurile negre

O nouă teorie ar putea să explice de ce Universul se extinde tot mai repede

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase