Home » Știință » O nouă teorie ar putea să explice de ce Universul se extinde tot mai repede

O nouă teorie ar putea să explice de ce Universul se extinde tot mai repede

Publicat: 15.02.2020
O nouă teorie ar putea să explice de ce Universul se extinde tot mai repede
Această nouă teorie poate să „corecteze” Teoria Relativităţii Generale formulată de către Albert Einstein.

În ultimii ani, astrofizicieni şi cosmologii din toată lumea au efectuat o multitudine de studii şi au ajuns la concluzia că domeniul lor de studiu se află într-o criză, modelele lor teoretice nu mai pot descrie realitatea în mod fidel. Mai exact, aceste probleme au legătură cu rata de expansiune a Universului, modelele teoretice prevăd că aceasta ar trebui să se reducă, în timp ce, în realitate, lucrurile nu stau aşa, universul părând chiar a avansa.

Claudia de Rham, o cercetătoare britanică, din cadrul Colegiului Imperial din Londra, propune o nouă teorie care ar putea să ofere o explicaţie pentru această rată tot mai crescută a expansiunii universale. Teoria Gravitaţiei Masive ar putea să ducă la o rescriere a Teoriei Relativităţii Generale emise de către Albert Einstein, notează Futurism.

În prezent, fizicienii folosesc Teoria Big Bang, cea conform căreia toată materia şi energia din Univers îşi are originea într-un punct infinit de mic, de unde continuă să avanseze. Ecuaţiile lui Einstein implică ideea că, în timp, forţele gravitaţionale exercitate de către toate obiectele din Univers ar trebui să încetinească rata de expansiune. Pentru a oferi o explicaţie legată de această incongruenţă dintre teorie şi realitate, fizicienii au propus conceptul de „energie întunecată”, o forţă care contribuie la acceleraţia expansiunii.

Ecuaţiile propuse de către această cercetătoare elimină nevoia inserării energiei întunecate printr-o schimbare la nivelul Teoriei Relativităţii Generale. Astfel, De Rahm schimbă asumpţia care supune că gravitonii nu ar avea masă cu una care spune că aceştia ar avea o orarecare masă. Această schimbare a modului în care sunt definiţi gravitonii, particulele care sunt responsabile de interacţiunea gravitaţională, ar putea să preia rolul pe care teoriile actuale îl atribuie energiei întunecate.

„Ar fi uimitor dacă s-a arătat că este corectă (n.r. teoria)”, explică De Rham. „Acest lucru se poate întâmpla sau nu, dar ceea ce se va întâmpla este că vom obţine o înţelegere mult mai bună a gravitaţiei şi că este doar ceva atât de profund, dat fiind faptul că este una dintre marile întrebări de astăzi (n.r din astrofizică)”, mai adaugă aceasta.

Citeşte şi:

Se roteşte Universul?

O nouă descoperire complică eforturile de a măsura expansiunea Universului

Trei mari mistere ale Universului care încă fascinează omenirea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase