Home » Știință » O armă medicală în stil Spider-Man poate acoperi rănile și arsurile

O armă medicală în stil Spider-Man poate acoperi rănile și arsurile

O armă medicală în stil Spider-Man poate acoperi rănile și arsurile
Credit foto: Nanomedic SpinCare
Publicat: 10.01.2021

Doctori din Europa și Israel au început să folosească o „armă” medicală care acoperă cu o bandă de protecție arsurile și rănile, în speranța că „înlocuitorul de piele” respirabil va ajuta pacienții să se recupereze fără a fi nevoie de schimbarea bandajului, un procedeu dureros.

Nanomedic, compania israeliană de biotehnologie care a proiectat sistemul Spincare, susține că dispozitivul său le oferă pacienților mobilitate sporită, deseori esențială pentru vindecarea arsurilor, precum și capacitatea de a face duș, o situație care poate fi dificilă din cauza bandajelor tradiționale.

Totodată, stratul translucid, întins pe piele de arma medicală pe principiul unei pânze de tip „Spider-Man”, le permite medicilor să examineze rana fără să o atingă, mai precizează reprezentanții firmei.

În timp ce tehnologia, numită „electrospinning” (electro-filare) deoarece folosește un impuls electric pentru a crea nanofibre dintr-o soluție, există de câțiva ani, dispozitivul Spincare este mult mai mic și mult mai mobil, a precizat Nanocare. Dimensiunea redusă permite chiar să fie transportat la patul pacientului.

O soluție eficientă pentru rănile și arsurile de suprafață

Cercetările timpurii indică faptul că ar putea fi o alternativă promițătoare la pansamentele laborioase și scumpe.

„Acest lucru albicios, destul de robust, pare să facă față majorității rănilor”, a declarat Baljit Dheansa, un medic din Marea Britanie specializat în arsuri, adăugând că „face ceea ce scrie pe cutie”, notează The Guardian.

Din păcate, Spincare pare să funcționeze numai în cazul rănilor și arsurilor de suprafață, nu este eficient pentru arsurile profunde, care afectează toate straturile pielii.

Cu toate acestea, reprezentanții Nanomedic afirmă că plasa de protecție care „imită pielea” le permite pacienților să se deplaseze mai ușor și să se îmbrace, situație care în cazul folosirii bandajelor tradiționale durează mai mult, dar și provoacă dureri din cauza mișcărilor efectuate.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai simple și rapide remedii pentru calmarea arsurilor solare

O posibilă nouă metodă de tratare a arsurilor: printarea peste ţesuturile afectate a unor unor noi straturi

Ce însemană când ai pete pe piele?

OTRĂVURILE care au provocat intoxicaţie şi arsuri nemaiîntâlnite, la răniţii din Colectiv – VIDEO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase