Home » Știință » Ce însemană când ai pete pe piele?

Ce însemană când ai pete pe piele?

Ce însemană când ai pete pe piele?
Publicat: 18.10.2016
Vitiligo este o afecţiune dermatologică în care pielea se decolorează, apar pete variate ca mărime şi localizare. Mai rar, afectează părul, mucoasele, ochii. Deşi nu este o boală contagioasă, vitiligo afectează viaţa celui diagnosticat.

 „Această depigmentare se datorează distrugerii sau opririi din activitate a melanocitelor (celulele care produc melanina). Lumea medicală nu a ajuns încă la un răspuns clar la întrebarea „de ce se întâmplă asta?”, dar, de ce cele mai mai multe ori, se asociază cu:

1.Boli autoimune în care organismul produce anticorpi împotriva propriilor structuri, cel mai frecvent tiroiditele autoimune;

2.Stresul. Există cazuri în care pacienţilor le albeşte instant mese de păr sau zone pe corp;

3.Arsuri solare brutale;

4. Cazuri „în familie”. Leziunile de vitiligo nu sunt simptomatice, pielea afectată nu se simte diferit, nu este contagios, singura nemulţumire este dată de aspectul de leopard”, subliniază dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

Din păcate, această afecţiune are o evoluţie imprevizibilă. Uneori, poate dispărea spontan, alteori, în ciuda unor încercări terapeutice riscante şi costisitoare, petele albe se încăpăţânează să reziste. „Prezentarea la medicul dermatolog rămâne însă obligatorie pentru un diagnostic cert şi pentru asigurarea unor scheme terapeutice cât mai sigure şi mai adaptate pacientului. Uneori, avem nevoie de creme, alteori chiar de medicamente interne, sedinţe de expunere la ultraviolete care scad imunitatea, lasere şi lista poate continua. Pacientul trebuie informat şi consiliat, simpla prezenţă a petelor (pe faţă sau pe alte zone expuse privirilor) constituie un factor de stres care agravează situaţia”, subliniază Viviana Iordache pentru Gândul.

Sursa: Gândul

Citeşte şi:

Cremele de plajă cu factor de protecţie 15 nu protejează împotriva cancerului de piele!

Piele artificiala care vindeca ranile

A fost descoperit încă un beneficiu al cofeinei: ajută la prevenirea cancerului de piele!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase