Home » Știință » Cum să te calmezi simplu și rapid – metode dovedite științific

Cum să te calmezi simplu și rapid – metode dovedite științific

Oamenii ar putea depăși mult mai ușor stresul creat de circumstanțe neplăcute prin folosirea următoarelor metode dovedite științific. Sursa foto: Unsplash
Publicat: 13.02.2021

Este într-adevăr un paradox. Una dintre cele mai puțin eficiente (și probabil cea mai enervantă) metode prin care poți să încerci să calmezi pe cineva este să-i spui să se calmeze.

Pentru majoritatea oamenilor, o astfel de sugestie are chiar un rezultat opus. Poate că intențiile unei persoane care sfătuiește un coleg, angajat sau partener să se relaxeze sau să se calmeze sunt cu adevărat pure. Însă, ar fi mult mai ușor de încercat alte metode de calmare.

Iată câteva metode prin care oamenii ar putea depăși mult mai ușor stresul creat de circumstanțe neconfortabile sau neplăcute.

Meditația ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață echilibrat

Potrivit Centrului Național pentru Sănătatea Integrativă și Complementară din SUA, mai multe studii indică faptul că meditația ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață echilibrat.

Cu toate acestea, nu este indicată înlocuirea medicamentelor convenționale cu meditația, cum ar fi în cazul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate. În schimb, meditația ar putea fi doar un ajutor suplimentar.

Câteva exerciții simple de yoga

Atât corpul cât și mintea sunt active în timpul practicării sesiunilor de yoga. Succesul exercițiilor de yoga este atribuit, în mare parte, avantajelor asupra sănătății pentru oamenii care le practică.

Spre exemplu, potrivit unui studiu, efectele exercițiilor de yoga pentru oamenii care au nevoie de suport pentru a se calma includ: reducerea stresului, diminuarea anxietății, îmbunătățirea simptomelor de depresie, și reducerea durerii cronice.

Încearcă respirația diafragmatică (sau profundă)

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care experții în sănătate le oferă pacienților pentru a se calma este să încerce respirația profundă. Atunci când încercăm să ne calmăm, modul în care respirăm este mai crucial decât orice altceva.

Respirația diafragmatică poate ajuta la calmarea corpului, după cum au dezvăluit autorii unui studiu din 2017. Atunci când inspirăm, respirația diafragmatică necesită folosirea stomacului. În timpul practicării acestui tip de respirație, pieptul nu se mai extinde.

În comparație cu respirația superficială sau rapidă pe care o putem avea atunci când intrăm în panică, respirația profundă sau diafragmatică este resimitțită ca fiind foarte calmantă.

Scrie exact ce simți

Cercetările științifice au arătat că oamenii ar putea fi ajutați să-și proceseze emoțiile negative dacă le scriu într-un jurnal. De fapt, scrierea creativă poate ajuta la diminuarea simptomelor fizice și psihologice, potrivit unui studiu din 2017, citat de Science Times.

Pentru unele persoane, scrisul într-un jurnal este benefic, iar altele ar putea alege să scrie direct pe computer. Spre exemplu, atunci când suntem supărați pe cineva drag, ne-am putea calma dacă am compune o scrisoare pentru acea persoană, însă fără să o trimitem. Astfel, ne-am putea explica emoțiile și ne-am putea calma.

Mestecă gumă

Ar putea părea o sugestie neobișnuită, însă o altă metodă de calmare dovedită științific este mestecatul gumei. Această tehnică ar putea ameliora tensiunea și favoriza concentrarea mintală.

În cadrul unor cercetări din 2016, oamenii de știință au cerut participanților să mestece gumă în timp ce treceau printr-o stare de discomfort. Starea de spirit a fost îmbunătățită, stresul și anxietatea au fost reduse, iar simptomele depressive au fost diminuate.

Trecerea prin momente stresante face parte din viața tututor, iar de multe ori aceste perioade sunt de scurtă durată. Însă, dacă asemenea momente devin copleșitoare, iar metodele enumerate mai sus nu par să aibă efecte vizibile asupra stării fizice și psihologice, ar fi recomandată consultarea cu un specialist.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum să fii mai productiv la muncă – trucuri dovedite științific

Iată metodele dovedite științific care te pot ajuta să renunți la fumat în 2021

Cum să scapi de kilogramele nedorite: Iată câteva metode dovedite științific

Cercetătorii au demonstrat cât de simplu este să îți schimbi complet personalitatea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase