Home » Știință » Cum să scapi de kilogramele nedorite: Iată câteva metode dovedite științific

Cum să scapi de kilogramele nedorite: Iată câteva metode dovedite științific

Publicat: 03.01.2021

Deși există nenumărate diete, vitamine și înlocuitori de carne care garantează reducerea rapidă a greutății, dovezile clinice rămân insuficiente pentru multe astfel de produse. Cu toate acestea, multe metode care pot afecta dramatic scăderea în greutate se bazează pe știință.

Iată câteva trucuri științifice care te vor ajuta să-ți controlezi greutate fără să te stresezi prea mult.

Mai multe legume, în special legume verzi

Zeci de studii clinice au asociat dietele bogate în legume, în special cele verzi, cu rezultatele pozitive asupra sănătății. Acestea includ scăderea în greutate și un risc redus de boli cronice. Legumele precum năsturelul, lăptuca, arpagicul și varza se numără printre alimentele esențiale, așa că alege câteva și adăugă-le în farfurie.

Înlocuiește sucurile artificiale cu băuturi fără zahăr

O cantitate surprinzătoare din caloriile consumate zilnic poate fi atribuită băuturilor îndulcite artificiale. Însă, acestea nu îți pot aduce satisfacție la fel ca mâncarea solidă.

Cercetătorii de la Harvard au monitorizat ce s-a întâmplat după ce mai mulți oameni au eliminat consumul de băuturi îndulcite sau au început să consume mai mult, în timpul unui studiu care a durat opt ani și a implicat aproape 50.000 de femei. Deloc surprinzător a fost faptul că oamenii care au consumat mai multe băuturi îndulcite s-au îngrășat și riscul lor de a dezvolta diabet de tip 2 a crescut.

Mai puțini carbohidrați

Carbohidrații rafinați, un termen care include pâinea albă și orezul alb, au tendința să fie unule dintre cele mai puțin nutritive elemente din majoritatea dietelor. Pe pachetele anumitor alimente procesate, carbohidrații rafinați pot fi găsiți sub denumiri precum „făină” sau „grâu rafinat”.

Un studiu publicat în jurnalul Food and Nutrition Studies a arătat legături clare între dietele bogate în carbohidrați procesați și creșterea în greutate. O explicație ar fi faptul că cerealele rafinate sunt absorbite rapid și transformate în zahăr de organism.

Mai puține calorii

De asemenea, ar trebui să ții cont de faptul că unii cercetători atrag atenția că cerealele ajung să fie transformate toate în același mod, fie că sunt integrale sau rafinate. Acest lucru înseamnă că este o decizie bună să elimini unele tipuri de carbohidrați. Spre exemplu, poți încerca să înlocuiești pastele din făină cu spirale din morcovi sau dovlecei.

Mai multe proteine

Elementul principal care ne hrănește corpul și ne face să ne simțim satisfăcuți este proteina. Totodată, substanța încetinește descompunerea carbohidraților, astfel acționând asemenea unei bariere împotriva creșterii nivelului de insulin. Tocmai de aceea, ar fi o idee înțeleaptă să te asiguri că fiecare masă conține și proteinele adecvate.

În continuă mișcare

Exercițiile fizice zilnice de orice fel sunt o component crucială pentru un stil de viață sănătos. Dacă încerci să pierzi câteva kilograme și să te menții odată ce ajungi la greutatea ta ideală, sportul este incredibil de necesar, scrie  The Science Times.

Ia în calcul și postul intermitent

Dacă încerci să îți reduce greutate și multe programe de slăbit te-au dezamăgit, ai putea să încerci și postul intermitent. Totuși, este indicat să te consulți cu medicul tău înainte să iei o astfel de decizie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

De ce este somnul atât de important pentru pierderea în greutate

Cheia pierderii în greutate ar putea fi reprezentată de momentul zilei în care alegem să face exerciţiile fizice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase