Home » Știință » Expunerea la antibiotice în timpul sarcinii crește riscul apariției astmului în copilărie

Expunerea la antibiotice în timpul sarcinii crește riscul apariției astmului în copilărie

Expunerea la antibiotice în timpul sarcinii crește riscul apariției astmului în copilărie
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 15.02.2021

Expunerea fetală la antibiotice în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină a fost asociată cu un risc crescut de apariție a astmului în copilărie, au sugerat noi cercetări.

Descoperirile au fost observate doar la bebelușii născuți pe cale vaginală, astfel că legătura ar putea fi influențată de metoda de naștere, au spus oamenii de știință.

Folosirea acestor medicamente în timpul sarcinii este în creștere, iar studiile anterioare au indicat faptul că antibioticele ar putea afecta în mod indirect dezvoltarea fetală, pentru că acestea modifică microbiomul mamei, care determină la început microbiomul copilului. Însă, nu este clar dacă momentul expunerii sau metoda de naștere ar putea avea vreun rol.

O șansă cu 14% mai crescută de dezvoltare a astmului

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au analizat date de la mama care au participat la studiul Danish National Birth Cohort (DNBC), care a fost stabilit în 1996 pentru a explora impactul expunerilor prenatale și ale vieții timpurii asupra sănătății. Din cei 96.832 de copii născuți, 32.651 au fost incluși în studiu.

În timpul perioadei de monitorizare, 4.238 (13%) dintre copii au dezvoltat astm. Dintre aceștia, 804 (15%) aveau mame care folosiseră antibiotice în timpul sarcinii.

În total, 5.522 (17%) dintre copii au fost născuți de mame care au folosit antibiotice în timpul sarcinii, iar copiii ai căror mame au folosit antibiotice în timpul sarcinii aveau o șansă cu 14% mai crescută de dezvoltare a astmului. O astfel de legătură nu a fost observată pentru antibioticele consumate în primele trei luni ale sarcinii, adică primul trimestru.

Antibioticele afectează microbiomul derivat pe cale maternă

Totuși, legătura generală dintre expunerea fetală la antibiotice și apariția astmului în copilărie a fost observată doar la copiii născuți pe cale vaginală, iar diferența față de cei născuți prin cezariană a fost de 2%.

În cazul copiilor născuți pe cale vaginală, șansele apariției formelor severe de astm în copilărie au fost cu 34% mai crescute față de copiii născuți vaginal de mame care nu au folosit antibiotice în timpul sarcinii, potrivit MedicalXpress.

Acesta este un studiu observațional, astfel că nu poate stabili o cauză. „Rezultatele noastre susțin ipoteza că antibioticele afectează microbiomul derivat pe cale maternă în cazul copiilor născuți vaginal și acest lucru ar putea crește șansele apariției astmului în copilărie”, au scris cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bacteriile mortale ar putea răspândi rezistența la antibiotice mai repede decât ne-am fi imaginat

Un nou test poate găsi bacteriile rezistente la antibiotice din sângele unui pacient în doar o oră

Steroizii inhalatorii, asociați cu un risc crescut de osteoporoză pentru oamenii care suferă de astm

Poțiunea veche de 1.000 de ani care poate ucide superbacteriile rezistente la antibiotice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase