Home » Știință » O adolescentă care suferea de sindromul Rapunzel a ajuns la spital cu un ghemotoc de păr uriaș în stomac

O adolescentă care suferea de sindromul Rapunzel a ajuns la spital cu un ghemotoc de păr uriaș în stomac

O adolescentă care suferea de sindromul Rapunzel a ajuns la spital cu un ghemotoc de păr uriaș în stomac
Sursa foto: Jackman et al, BMJ Case Reports 2021
Publicat: 18.02.2021

O adolescentă din Regatul Unit, care își mânca în mod compulsiv propriul păr, a ajuns la terapie intensivă cu un ghemotoc uriaș de păr care îi perfora stomacul, potrivit unui nou raport medical.

Ghemotocul de păr în formă ovală avea 48 de centimetri lungime și umplea în totalitate stomacul adolescentei, potrivit raportului medical publicat în jurnalul BMJ Case Reports.

Adolescenta în vârstă de 17 ani s-a dus inițial la spital după ce a leșinat de două ori, cauzându-și vânătăi la nivelul feței și a capului.

GALERIE FOTO

Medicii au dorit să excludă un traumatism cranian, însă în timpul analizelor medicale aceștia au observat o masă în abdomenul superior al fetei. Adolescenta a spus că suferea de dureri abdominale de cinci luni, acestea agravându-se în ultimele două săptămâni înainte să ajungă la spital.

„Un stomac extrem de dilatat” cu o masă uriașă în interior

De asemenea, adolescenta avea un istoric de tulburări mintale, anume tricotilomania (dorința patologică a unei persoane de a-și smulge propriul păr) și tricofagia (dorința patologică și obsesivă a unei persoane de a-și mânca propriul păr).

Imaginile obținute cu ajutorul computerului tomograf au dezvăluit „un stomac extrem de dilatat” cu o masă uriașă în interior, precum și o perforare a peretelui abdominal, potrivit autorilor studiului de la Queen’s Medical Centre din Nottingham, Anglia.

Adolescenta a fost diagnosticată cu sindromul Rapunzel, în care un ghemotoc de păr din stomac, cunoscut drept trichobezoar, se extinde până la intestin.

Ghemotocul de păr era atât de mare „încât formase un mulaj al întregului stomac”

Pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale, iar medicii au reușit să extragă ghemotocul de păr, care era atât de mare „încât formase un mulaj al întregului stomac”, au precizat autorii raportului, potrivit Science Alert.

Între 0,5 și 3% dintre oameni vor suferi de tricotilomanie la un moment dat în timpul vieții, potrivit cercetărilor. Însă, doar între 10 și 30% dintre oamenii cu tricotilomanie vor suferi și de tricofagie.

În rândul oamenilor care suferă de ambele afecțiuni, doar în jur de 1% vor dezvolta mase de păr în tractul gastrointestinal, potrivit unui studiu din 2019 publicat în jurnalul Pancreas.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Caz medical bizar. Medicii au descoperit viermi paraziți care se mișcau în stomacul unui bărbat

Durerile abdominale ale unei femei s-au dovedit a fi, de fapt, un caz medical rar de „splină plimbătoare”

Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase