Home » Știință » Substanțe din boabele de cacao ar putea îmbunătăți memoria persoanelor în vârstă

Substanțe din boabele de cacao ar putea îmbunătăți memoria persoanelor în vârstă

Publicat: 24.02.2021

Un studiu clinic a arătat că un supliment alimentar care conține flavanoli din boabe de cacao ar putea îmbunătăți memoria în rândul oamenilor în vârstă. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Oamenii de știință de la Universitățile Columbia și New York au recrutat 211 de oameni sănătoși cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, iar studiul a durat 12 săptămâni. La începutul și sfârșitul studiului, participanții au trecut prin mai multe teste cognitive pentru a evalua memoria și gândirea, iar un subgrup de participanți a fost supus scanării prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a măsură fluxul sangvin către creier. În timpul studiului, participanții au fost împărțiți în patru grupuri și au primit suplimentele alimentare cu diferite niveluri de flavanoli de cacao.

Flavanolii sunt o subclasă a unui grup mai mare de substanțe chimice cunoscute sub numele de flavonoide, o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante.

Ce au aflat cercetătorii despre consumul de flavanoli din boabe de cacao

„Până la sfârșitul studiului, oamenii cu suplimente alimentare cu un nivel crescut de flavanoli au înregistrat rezultate mai bune la teste față de grupul care a primit placebo. Însă, cercetătorii nu au găsit o legătură între aportul de flavanoli și performanțele la alte două teste cognitive, unul dintre acestea fiind un obiectiv principal pentru studiu. Nu a existat niciun afect al suplimentării cu flavanoli asupra fluxului sangvin la creier”, a explicat dr. Susan Kohlhass, director al Centrului pentru Alzheimer’s Research UK.

„Studiul nu a avut în vedere demența și nu putem ști din aceste cercetări dacă o dietă cu un nivel ridicat de cacao ar avea un efect în prevenirea sau amânarea afecțiunii medicale. Studiul a folosit suplimente cu flavanoli din cacao sub formă de capsule. Deși boabele de cacao reprezintă baza ciocolatei, aceasta nu este o sursă de încredere pentru compușii flavanoli și studiul nu sugerează că un consum de ciocolate ar ajuta sănătatea cognitivă”, a mai precizat Kohlhass.

Stilul de viață sănătos poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a demenței

Studiul a fost parțial finanțat de MARS, Inc., compania care produce batoanele de ciocolată Mars și o varietate de alte produse din ciocolată, informează MedicalXpress.

Continuarea cercetărilor este crucială pentru dezvoltarea de noi moduri de protejare a creierului și de reducere a riscului de demență. Deși nu există momentan un mod de a preveni demența, studiile au arătat că un stil de viață sănătos menține sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și păstrarea unor niveluri normale de tensiune arterială și greutate pot ajuta la diminuarea riscului de apariție a demenței.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum își amintește sistemul imunitar de virusuri: Celule T de memorie se formează mai devreme decât se credea anterior

Hormonul care ne controlează foamea poate avea un impact și asupra memoriei

O scurtă istorie a ciocolatei, de la un deliciu al elitelor la desertul preferat al maselor

Alimentele bogate în antioxidanți precum ceaiul negru, ciocolata și fructele de pădure ar putea crește riscul apariției cancerului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase