Home » Știință » O terapie controversată cu celule stem a ajutat 13 pacienți cu leziuni ale măduvei spinării

O terapie controversată cu celule stem a ajutat 13 pacienți cu leziuni ale măduvei spinării

O terapie controversată cu celule stem a ajutat 13 pacienți cu leziuni ale măduvei spinării
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 03.03.2021

Traumatismele măduvei spinării apar la sute de mii de oameni în fiecare an, mulți pacienți suferind pierderea semnificativă și deseori permanentă a senzației și a mișcării în urma leziunilor asupra nervilor.

În afară de programele de reabilitare fizică, ce pot îmbunătăți starea pacienților în unele cazuri, opțiunile de tratament sunt aproape non-existente. Însă, noi rezultate obținute în cadrul fazei a doua a unui studiu clinic oferă speranță pentru posibile soluții.

În cadrul unei colaborări experimentale a oamenilor de știință din Japonia și SUA, 13 pacienți cu traumatisme ale măduvei spinării au prezentat o serie de îmbunătățiri funcționale ale stării lor după ce au fost tratați cu o infuzie intravenoasă cu propriile lor celule stem, derivate din măduva lor osoasă.

O controversă considerabilă

Aceste celule stem sunt cunoscute drept celule stem mezenchimale (CSM), care sunt celule stem adulte multipotente cu abilitatea de a diferenția între o varietate de tipuri de celule, astfel fiind capabile să repare oase, cartilagiu, mușchi sau țesut adipos.

În ciuda faptul că sunt promițătoare, folosirea acestor celule stem sub formă de terapie a generat o controversă considerabilă, în special după ce Japonia a accelerat procesul de aprobare pentru comercializare la sfârșitul anului 2018, înainte ca date complete privind siguranța și eficiența tratamentului experimentului să fie publicate.

„Ideea ne-a fascinat de mulți ani. Acum avem un indiciu că ar putea fi posibil”

Doi ani mai târziu, cercetătorii din spatele terapiei, numite Stemirac, au acum mai multe date disponibile și deși nu vor fi suficiente pentru a mulțumi criticii, descoperirile oferă fără îndoială informații valoroase despre ce ar putea face CSM pentru pacienții cu traumatisme ale măduvei spinării.

„Ideea că am putea fi capabili să redăm funcția după leziuni cerebrale și ale măduvei spinării cu ajutorul celulelor stem ale pacientului ne-a fascinat de mulți ani. Acum avem un indiciu, în cazul oamenilor, că ar putea fi posibil”, a explicat Stephen Waxman, neurolog la Universitatea Yale și autor senior al studiului.

Nu au fost observate efecte adverse

„Important este că celulele stem mezenchimale intravenoase ar putea afecta nu doar locul leziunilor, ci și alte locuri din sistemul nervos central precum vasele cerebrale și sangvine”, au scris cercetătorii, potrivit Science Alert.

Nu este clar deocamdată dacă acest lucru explică rezultatele observate la cei 13 pacienți, însă rezultatele sunt notabile. De asemenea, nu au fost observate efecte adverse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge

Un tratament cu celule stem a dus la vindecarea diabetului în cazul şoriceilor

O nouă etapă a dezvoltării umane descoperită cu ajutorul studiilor pe celule stem

Procedură experimentală cu celule stem împotriva problemelor cardiace testată pe doi pacienți din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase