Home » Știință » Cum am putea afla dacă Planeta 9 este o gaură neagră mică?

Cum am putea afla dacă Planeta 9 este o gaură neagră mică?

Publicat: 21.03.2021

Unii astronomi cred că există o planetă masivă, mult mai departe de orbita lui Neptun, care orbitează Soarele. Însă, după ani de cercetări, oamenii de știință nu au găsit această lume teoretică, pe care au poreclit-o Planeta 9.

Astfel, teoreticienii au fost nevoiți să ia în considerare o ipoteză radicală. Poate că Planeta 9 nu este deloc o planetă, ci mai degrabă o mică gaură neagră care ar putea fi detectată prin radiațiile teoretice declanșate de la marginea sa, așa-numitele radiații Hawking.

Găurile negre mici (de mărimea unei planete) sunt foarte interesante pentru astronomi. Toate găurile negre pe care le cunoaștem din Univers provin de la moartea stelelor masive.

Unul dintre marile misterele ale cosmologiei moderne

Însă, găurile negre mici s-ar fi putut forma în condiții extreme ale Universului timpuriu. Aceste găuri negre primordiale ar putea fi peste tot în spațiul cosmic. Însă, observațiile au exclus majoritatea modelelor privind formarea găurilor negre primordiale, cu doar câteva excepții minore, precum găurile negre de mărimea planetelor.

Așadar, dacă oamenii de știință pot confirma că o gaură neagră mică orbitează Soarele, unul dintre marile misterele ale cosmologiei moderne ar putea fi mai aproape de rezolvare.

Stephen Hawking a teoretizat că găurile negre nu sunt chiar 100% negre

În anii 1970, renumitul fizician Stephen Hawking a teoretizat că găurile negre nu sunt chiar 100% negre. Din cauza unei interacțiuni complexe între gravitație și forțele cuantice ale orizontului evenimentelor, sau granița unei găuri negre, Hawking a propus că găurile negre pot emite radiații slabe. O gaură neagră cu o singură masă solară ar putea emite un singur foton, adică o particulă electromagnetică, în fiecare an.

Însă, o gaură neagră din apropiere, să zicem Planeta 9, ar putea fi mult mai detectabilă. Cercetările anterioare au arătat deja că radiațiile Hawking ar fi prea slabe pentru a fi văzute de pe Terra, însă noi cercetări publicate în ianuarie în baza de date arXiv au analizat dacă o misiune ar putea avea o șansă mai bună de a detecta radiațiile Hawking dintr-o astfel de gaură neagră.

Acces direct la unul dintre cele mai extreme medii gravitaționale din Univers

Însă, chiar și cu o navă spațială ușoară și rapidă, nu am putea detecta Planeta 9 prin radiațiile Hawking. Radiațiile sunt multe prea slabe și, pentru că nu știm locul exact al găurii negre, nu putem garanta că ne vom apropia îndeajuns de mult, potrivit Live Science.

Totuși, dacă cercetătorii vor reuși să aproximeze mai bine locul ipotetic în care este situată Planeta 9 prin alte observații și se va dovedi că este într-adevăr o gaură neagră, atunci o misiune va fi capabilă să ajungă în apropiere de orizontul evenimentelor și chiar să o orbiteze. De acolo, am putea avea acces direct la unul dintre cele mai extreme medii gravitaționale din Univers.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O descoperire scoate la iveală detalii despre prima etapă a formării sistemelor planetare şi poate arăta cum Planeta 9 poate să existe

Planeta 9, tot mai aproape de descoperire. Observaţiile şi modelele îi atestă existenţa

Planeta 9 ar putea exista cu adevărat? Astronomii nu au găsit nicio dovadă până acum

O teorie radicală susține că Planeta 9 ar fi, de fapt, o Gaură Neagră. Iată cum putem afla adevărul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase