Home » Știință » Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice

Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice

Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 25.03.2021

Un vaccin împotriva noului coronavirus care există sub formă de pastilă ar putea începe prima fază a studiilor clinice în acest an.

Oravax, care lucrează la noua substanță, a anunțat printr-un comunicat de presă că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice pe oameni până în luna iunie.

Pasul reprezintă doar una dintre primele faze din dezvoltarea unui vaccin. Nu este garantat succesul și, chiar dacă vaccinul va funcționa, ar putea trece încă un an sau mai mult până când serul va fi autorizat. Spre exemplu, Moderna și Pfizer au început primele studii clinice umane în martie și mai 2020 respectiv.

Ce este Oravax?

Vaccinurile orale fac parte din „vaccinurile de generația a doua”, concepute pentru a fi mai accesibile, mai ușor de administrat și distribuit. Oravax este, de fapt, o întreprindere comună alcătuită din două firme: Oramed, o companie israelo-americană, și Premas Biotech, o companie din India.

Un vaccin oral „ar putea să permită oamenilor să folosească vaccinul la domiciliu”, a declarat Nadav Kidron, director executiv al Oramed.

Vaccinul ar putea fi transportat în frigidere normale și depozitat la temperatura camerei, a spun Kidron, adăugând că astfel „ar fi mai ușor din punct de vedere logistic să ajungă oriunde în lume”.

„Vaccinurile injectate în brațe nu sunt foarte bune la prevenția infecțiilor”

„Vom avea nevoie de studii care să demonstreze valoarea vaccinurilor orale. Acestea ar putea fi utile și pentru oamenii care se tem foarte multe de ace și ar putea fi mai ușor și mai rapid de administrat”, a explicat Paul Hunter, profesor la University of East Anglia.

Vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii decât vaccinurile administrate prin injecție.

„Vaccinurile sistemice, cele injectate în brațe, sunt foarte bune în general la prevenirea bolilor severe, însă nu sunt foarte bune la prevenția infecțiilor”, a spus Hunter, citat de Science Alert.

Sunt analizate momentan mai multe tipuri de vaccinuri orale

Teoria este că infecția apare mai întâi în nas și gât, astfel că vaccinurile concentrate pe acele zone (cum ar fi vaccinurile sub formă de pastile) ar ajuta la oprirea infecției înainte ca aceasta să poată ajunge la o formă mai severă.

Datele despre vaccinul Oravax nu au fost publicate încă. „Rezultatele studiilor pe animale sunt încurajatoare. Însă, nu trebuie să presupunem că rezultatele pe animale se potrivesc mereu cu cele umane. Avem nevoie de studii pe oameni pentru a fi siguri”, a explicat Hunter.

Momentan, și alte tipuri de vaccinuri orale sunt analizate, precum vaccinurile de tip spray nazal. Oamenii de știință încearcă să afle și dacă vaccinurile pot fi administrate prin plasturi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Hong Kong testează administrarea unui vaccin la prima doză și alt vaccin la rapel

Cum a ajuns un fost vicepreședinte al Pfizer eroul neașteptat al adepților anti-vaccinare – analiză Reuters

O asistentă vaccinată împotriva COVID-19 a născut un bebeluș cu anticorpi

Ce se întâmplă cu tânărul vaccinat cu Moderna în loc de Pfizer? Precizările CNCAV

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase