Home » Știință » Fragmente uriașe ale unei lumi extraterestre ar putea fi ascunse adânc în interiorul Pământului

Fragmente uriașe ale unei lumi extraterestre ar putea fi ascunse adânc în interiorul Pământului

Fragmente uriașe ale unei lumi extraterestre ar putea fi ascunse adânc în interiorul Pământului
Sursa foto: Ward et al., Geochemistry, Geophysics, Geosystems, 2020
Publicat: 27.03.2021

Sunt printre cele mai mari și mai ciudate structuri de pe Pământ. Cantități uriașe și misterioase de rocă densă se deplasează prin cele mai adânci și întunecate colțuri din mantaua planetei noastre.

Există două astfel de mase gigantice, una îngropată sub Africa și alta sub Oceanul Pacific. Acestea sunt cunoscute drept provincii mari cu velocitate scăzută (large low-shear-velocity provinces sau LLSVP).

Aceste anomalii sunt atât de masive, încât la rândul lor creează propriile perturbări, precum fenomenul care evoluează momentan și care slăbește câmpul magnetic al Terrei, cunoscut drept Anomalia Sud-Atlantică.

GALERIE FOTO

Cât despre cum și de ce LLSVP au ajuns să existe în mantaua planetei, oamenii de știință au numeroase idei, însă nu și foarte multe moduri să le dovedească, potrivit Science Alert.

Theia ar fi lovit Pământul timpuriu în urmă cu 4,5 miliarde de ani

Ce este cunoscut, totuși, este că aceste structuri uriașe există de foarte mult timp, mulți cercetători crezând că ar fi făcut parte din Pământ chiar dinainte de impactul puternic care a dat naștere Lunii, urmele antice ale coliziunii dintre Terra și planeta ipotetică Theia.

Potrivit acestei ipoteze, Theia ar fi lovit Pământul timpuriu în urmă cu 4,5 miliarde de ani. O bucată uriașă din Theia și/sau din Terra s-a desprins, astfel devenind Luna pe care o știm cu toții în ziua de astăzi. Cât despre ce s-a întâmplat cu restul din Theia, nu se știe cu certitudine. A fost oare distrusă sau pur și simplu aruncată în eternitatea spațiului? Nu știm.

Unii cercetători au sugerat că nucleele acestor două planete primordiale s-ar fi contopit și că reacțiile chimice produse de această fuziune epică sunt cele care au permis vieții să prospere în noua lume creată.

Fragmentele antice ale planetei Theia care s-au scufundat în mantaua Pământului

Acum, oamenii de știință au revenit asupra acestor întrebări monumentale cu o nouă propunere. Este o idee care împacă și misterioasele structuri LLSVP, incluzându-le în ipoteza hibridului Pământ/Theia.

Potrivit noilor modele ale cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), LLSVP ar putea reprezenta fragmentele antice ale planetei Theia, bogată în fier și cu o manta extrem de densă, care s-au scufundat în mantaua Pământului atunci când cele două lumi s-au contopit. Potrivit acestora, fragmentele au rămas îngropate acolo timp de miliarde de ani.

„Ipoteza Impactului Gigant este unul dintre cele mai analizate modele pentru formarea Lunii, însă dovezi directe care indică existența planetei Theia rămân greu de găsit”, au scris cercetătorii, coordonați de Qian Yuan.

Un suvenir extraterestru implantat de Theia

„Noi demonstrăm că mantaua planetei Theia ar putea fi mult mai densă decât cea a Terrei, astfel că permite materialelor din Theia să se scufunde în mantaua Pământului și să se acumuleze în grămezi termochimice care ar putea cauza LLSVP”, au adăugat cercetătorii.

Deși există de ani buni suspiciuni că LLSVP ar putea fi un suvenir extraterestru implantat de Theia, noile cercetări par să fie cea mai completă formulare de până acum. De asemenea, rezultatele sunt în conformitate cu cercetări anterioare. Acestea au sugerat că anumite semnături chimice din LLSVP sunt cel puțin la fel de primitive ca impactul Theia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Semnele unei structuri ascunse în nucleul interior al Pământului, descoperite de cercetători

Oamenii de știință au descoperit structuri „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului

Un studiu controversat susține că în centrul Pământului există o gaură neagră. Cum poate fi explicată descoperirea

Miliarde de fulgere ar fi dus la apariția vieții pe Pământ în urmă cu 3,5 miliarde de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase