Home » Știință » Legalizarea canabisului ar putea fi relaționată de creșterea accidentelor rutiere

Legalizarea canabisului ar putea fi relaționată de creșterea accidentelor rutiere

Publicat: 11.04.2021
Legalizarea canabisului ar putea fi relaționată de creșterea accidentelor rutiere
Credit foto: Pixabay

Legalizarea canabisului ar putea fi legată de o creștere a accidentelor rutiere mortale, a constatat un nou studiu. Experții au analizat date din Statele Unite care au arătat o creștere „mică, dar semnificativă”, a coliziunilor și a deceselor asociate cu legalizarea marijuanei.

Cercetătorii au extrapolat apoi rezultatele în Canada și au ajuns la concluzia că ar putea exista, în fiecare an, încă 308 decese cauzate de condusul sub influența canabisului.

Coautor al studiului, Sarah Windle de la Lady Davis Institute, Universitatea McGill, a declarat: Analizele de date sugerează că legalizarea canabisului în jurisdicțiile Statelor Unite poate fi asociată cu o creștere mică, dar semnificativă a accidentelor rutiere. Extrapolate la contextul canadian, decesele cauzate de accidente rutiere ar putea duce la 308 de cazuri în plus”.

Consumul de canabis a crescut după legalizare

În Canada, numărul persoanelor care au raportat consumul de canabis a crescut de la 14% în 2018, înainte de legalizare, la 17% în 2019, după legalizare. Dintre consumatorii de canabis cu permis de conducere, 13% au raportat șofatul în decurs de două ore de la consumul de canabis, arată cercetările.

O analiză a datelor din 2012 a estimat costul accidentelor rutiere legate de canabis. În Canada, costurile se ridică la 1,1 miliarde de dolari, șoferii în vârstă de 34 de ani sau mai tineri fiind responsabili pentru incidente, potrivit Independent.

Autoritățile medicale joacă un rol important

Autorii studiului au sugerat că autoritățile medicale joacă un rol esențial în educarea oamenilor cu privire la pericolele consumului de canabis înainte de a conduce o mașină.

Cadrele medicale au ocazia să educe pacienții cu privire la utilizarea mai sigură a produselor din canabis, inclusiv consilierea privind consumul de canabis și conducerea de autovehicule (în special în combinație cu alcoolul). După consum, se estimează că timpul de așteptare trebuie să fie de cel puțin 6 ore înainte de conducere”, au adăugat autorii studiului.

Vă recomandăm să citiți și:

Extrasul de canabis ar putea fi folosit ca tratament împotriva noului coronavirus

Primul nou-născut din lume care a făcut terapie cu canabis

Experiment privind folosirea canabisului pentru tratarea afecţiunilor grave în Franţa

Efectele pozitive ale canabisului în cazul depresiei sunt supraapreciate – studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase