Home » Știință » Rușii s-ar putea retrage în curând de pe Stația Spațială Internațională. Motivul invocat de vicepremierul Yuri Borisov

Rușii s-ar putea retrage în curând de pe Stația Spațială Internațională. Motivul invocat de vicepremierul Yuri Borisov

Publicat: 24.04.2021

Parteneriatul de 23 de ani dintre Statele Unite ale Americii și Rusia care a menținut Stația Spațială Internațională (ISS) pe orbită ar putea ajunge în curând la final, au sugerat oficialii ruși.

Yuri Borisov, vicepremierul rus, ar fi spus în cadrul unei ședințe guvernamentale că națiunea s-ar putea retrage de pe ISS în 2025. Borisov a invocate condițiile tot mai deteriorare de la bordul stației spațiale, care a fost lansată în 1998 de NASA și agenția spațială Roscosmos a Rusiei, drept principalul motiv pentru eventuala retragere.

„Nu putem să riscăm viețile cosmonauților noștri. Structura și metalul au îmbătrânit, iar asta poate duce la consecințe ireversibile și chiar la o catastrofă”, a spus Borisov.

Roscosmos a început deja lucrările pentru o nouă stație spațială națională

În aceeași zi, Borisov a dat publicității un comunicat de presă prin care retrăgea parțial afirmațiile spunând că „este nevoie de o inspecție tehnică” și că „doar apoi putem lua o decizie și să ne informăm partenerii”.

Între timp, oficialii de la agenția Roscosmos au anunțat că au început deja lucrările pentru o nouă stație spațială națională care ar fi succesorul stațiilor Salyut și Mir, lansate pe orbita joasă a Pământului în anii 1970 și 1980. Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale Roscosmos, a publicat o filmare pe platforma de mesagerie Telegram în care afirma că „primul modul principal al noii stații orbitale rusești este în lucru” și ar putea fi finalizat până în 2025, scrie Live Science.

Ce ar însemna retragerea Rusiei de pe Stația Spațială Internațională?

Rogozin a mai adăugat că rușii nu ar pleca de pe Stația Spațială Internațională până când o nouă stație nu e finalizată. Chiar și așa, plecarea Rusiei ar putea însemna o mai mare presiune pentru NASA și alte agenții care depind de Stația Spațială Internațională.

„Partenerilor ISS le-ar fi foarte greu să mențină stația funcțională fără Rusia”, a spus Vitaly Egorov, fost purtător de cuvânt pentru compania Dauria Aerospace din Rusia. Serviciile de cargo și personalul oferit de SpaceX ar putea ajuta să umple golul care ar rămâne în urma retragerii Roscosmos de pe stație.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia folosește un sistem de rachete din vremea Războiului Rece pentru a apăra Crimeea

Cercetătorii de la Vektor, un laborator controversat din Rusia, au început studierea virusurilor preistorice

În Arctica rămasă fără gheață, Rusia testează cele mai noi arme

Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase