Home » Știință » 15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică

15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 15.05.2021

Antrenamentele pe intervale de intensitate (HIIT) au devenit tot mai populare în ultimii ani din mai multe motive. Acest tip de exerciții fizice nu necesită prea mult timp. Unele pot dura chiar 10 minute. De asemenea, cercetările arată că îmbunătățesc condiția fizică, reduc tensiunea arterială și ajută oamenii să-și gestioneze glicemia. Toate aceste beneficii pot contribui la pierderea în greutate și prevenirea bolilor precum diabet de tip 2.

Recent, o analiză a descoperit că exercițiile fizice de tip HIIT cu volum redus au beneficii asupra sănătății cardiometabolice.

Asta înseamnă că exercițiile fizice HIIT cu volum redus pot induce îmbunătățiri similare sau chiar mai mari asupra condiții fizice cardiorespiratorie, controlului glicemiei, tensiunii arteriale și funcțiilor cardiace în comparație cu exercițiile aerobice continue (cum ar fi alergarea).

Exercițiile fizice HIIT implică alternarea între intervale de activitate fizică de intensitate redusă și crescută.

Ce înseamnă exercițiile fizice HIIT cu volum redus?

Oamenii de știință au desfășurat o analiză a dovezilor actuale privind exercițiile fizice HIIT cu volum redus și beneficiile acestora pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii au analizat 11 studii.

Exercițiile fizice HIIT cu volum redus au fost definite prin activitate fizică în care timpul total petrecut în intervale active (fără pauze) a fost de mai puțin de 15 minute.

În general, oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice HIIT cu volum redus au îmbunătățit capacitatea unei persoane de a arde „combustibil” (carbohidrați și grăsimi), ceea ce este în mod direct asociat cu controlul glicemiei și ar putea fi important pentru prevenirea bolilor precum diabet de tip 2. Mai mult, cercetătorii au aflat că exercițiile fizice HIIT cu volum redus sunt sigure în cazul oamenilor sănătoși și a celor care suferă de obezitate și diabet de tip 2.

Exercițiile fizice HIIT au îmbunătățit și structura inimii

Exercițiile fizice HIIT cu volum redus au îmbunătățit și structura inimii. Asta a crescut volumul de sânge pompat de inimă în restul corpului la fiecare bătaie. Aceste beneficii au fost dovedite și în cazul celor care suferă de afecțiuni ale inimii, precum și cei care trăiesc cu insuficiență cardiacă, potrivit Science Alert.

Faptul că această analiză a arătat că exercițiile fizice HIIT cu volum redus îmbunătățesc și condiția fizică cardiorespiratorie este semnificativ. Chiar și îmbunătățiri moderate ale sănătății inimii au redus evenimente cardiovasculare adverse precum atac de cord sau accident vascular cerebral cu până la 30%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unii oameni pot fi alergici la exercițiile fizice. Cum este explicată reacția organismului

Exercițiile fizice foarte simple care sunt mai eficiente decât plimbările pentru oamenii cu hipertensiune

Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge

Exercițiile fizice de intensitate ridicată ajută oamenii mai în vârstă mai mult decât ne-am fi așteptat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase