Home » Știință » Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge

Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge

Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 01.01.2021

Sesiuni scurte și intense de exerciții fizice pot avea un impact mai puternic asupra corpului decât am fi crezut. Un nou studiu arată că doar 12 minute de activitate intensă sunt de ajuns pentru a schimba în mod semnificativ biomarkerii sănătății metabolice din sângele oamenilor.

Cercetătorii au analizat reacțiile a 411 de bărbați și femei de vârstă mijlocie după 12 minute de exerciții „viguroase”, descoperind că activitatea a avut un efect asupra mai mult de 80% din metaboliții circulatori din sângele participanților.

Acești metaboliți pot acționa ca indicatori ai sănătății cardiometabolice, cardiovasculare și de lungă durată, sugerând că până și o activitate scurtă dar intensă este suficientă pentru a produce beneficia asupra unora dintre procesele biologice cheie ale corpului.

Ce i-a surprins pe oamenii de știință în timpul acestui studiu

„Știm multe despre efectele exercițiilor fizice asupra sistemelor cardiace, vasculare și inflamatorii ale corpului, însă studiul nostru oferă o perspectivă detaliată a impactului metabolic al exercițiilor prin faptul că leagă anumite căi metabolice de variabilele răspunsului la exerciții și rezultatele pe termen lung”, a spus Gregory Lewis, specialist în transplantul cardiac și insuficiența cardiacă, de la Spitalul Massachusetts (MGH).

„Ceea ce ne-a surprins pe noi au fost efectele exercițiilor fizice scurte asupra nivelului circulator al metaboliților care guvernează funcții cheie ale corpului precum rezistența la insulină, stresul oxidativ, reactivitatea vasculară, inflamarea și longevitatea”, a adăugat Lewis.

În total, 588 de metaboliți au fost urmăriți și măsurați de către oamenii de știință. Tehnicile folosite în acest studiu ar putea fi aplicate în viitor pentru a obține o idee mai generală a sănătății unei persoane, de la metaboliții circulatori din sânge.

Până și exercițiile fizice scurte pot avea un impact imens

Tot mai multe studii arată că până și exercițiile fizice scurte pot avea un impact semnificativ. Chiar dacă te miști doar o singură oră pe săptămână, corpul tău poate simți beneficiile, potrivit Science Alert.

Mișcarea poate ajuta în combaterea cancerului, poate îmbunătăți memoria și te poate ajuta să scazi în greutate. Mulțumită studiilor de acest fel, începem să înțelegem mai multe despre modul în care sportul ajută corpul.

„Începem să înțelegem mai bine bazele moleculare ale modului în care exercițiile fizice afectează corpul și putem să folosim aceste informații pentru a înțelege arhitectura metabolică din jurul tiparelor de răspuns la exercițiile fizice”, a precizat Ravi Shah, cardiolog la MGH.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vești bune, exercițiile pe care le facem acasă la fel de eficiente precum cele din sala de forță

Exercițiile fizice încetinesc dezvoltarea cancerului prin intermediul sistemului imunitar

Exercițiile fizice de intensitate ridicată ajută oamenii mai în vârstă mai mult decât ne-am fi așteptat

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase