Home » Știință » Exercițiile fizice de intensitate ridicată ajută oamenii mai în vârstă mai mult decât ne-am fi așteptat

Exercițiile fizice de intensitate ridicată ajută oamenii mai în vârstă mai mult decât ne-am fi așteptat

Exercițiile fizice de intensitate ridicată ajută oamenii mai în vârstă mai mult decât ne-am fi așteptat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2020

Cinci ani de antrenamente de intensitate ridicată au dus la o creștere a calității vieții, au îmbunătățit condiția fizică și ar fi extins durata de viață a participanților din studiul Generation 100.

„În primul rând, trebuie să spun că exercițiile fizice în general par să fie bune pentru sănătatea oamenilor în vârstă. Rezultatele studiului nostru arată că pe lângă asta, antrenamentele regulate la intensitate ridicată au avut un efect pozitiv în plus”, a declarat Dorthe Stensvold.

Stensvold este profesor la Universitatea norvegiană pentru știință și tehnologie (NTNU). Cercetătorii, experții în sănătate și persoanele din întreaga lume au așteptat răspunsul întrebarea: Pot exercițiile fizice să oferă oamenilor în vârstă o viață mai lungă și sănătoasă? Generation 100 este primul studiu major care ne poate spune asta și Stensvold are vești încurajatoare.

95% dintre cei 1.500 de participanți au supraviețuit

„Aproape toți dintre cei cu vârste în 70 și 77 de ani din Norvegia vor supraviețui următorii cinci ani. Studiul Generation 100 a arătat că peste 95% dintre cei 1.500 de participanți au supraviețuit!”, a continuat Stensvold.

Rezultatele studiului au fost publicate în BMJ.

Generation 100 este un studiu de tipul cauză și efect. Asta înseamnă că toți participanții au fost împărțiți complet aleatoriu în trei grupuri atunci când studiul a început în 2012.

Atât calitatea condiției fizice cât și cea mintală au fost îmbunătățite

„Atât calitatea condiției fizice cât și cea mintală au fost îmbunătățite în grupul care a urmat antrenamente de intensitate ridicată după cinci ani, față de celelalte două grupuri. Totodată, antrenamentele de intensitate ridicată au avut cel mai pozitiv efect asupra condiții fizice”, a mai explicat Stensvold.

„O provocare în interpretarea rezultatelor a fost că participanții din grupul de control s-au antrenat mai mult decât ne așteptam inițial. Una din cinci persoane din acest grup s-a antrenat în mod regulat la intensitate ridicată și a ajuns, în medie, să desfășoare mai multe antrenamente de intensitate ridicată decât participanții din grupul de intensitate moderată”, a precizat Stensvold.

Care sunt veștile bune

„Am putea spune că acesta a fost un dezavantaj, în materie de cercetare. Însă, ne-ar putea arăta că un consult anual privind condiția fizică și sănătatea este tot ce avem nevoie pentru a motiva oamenii în vârstă să devină mai activi din punct de vedere fizică. În acest caz, veștile sunt într-adevăr bune”, a mai adăugat Stensvold, potrivit MedicalXpress.

Cât despre dovezile definitive care arată că exercițiile fizice prelungesc durata de viață, Stensvold a spus că ar vrea să răspundă cu „un da clar și categoric, pentru că noi credem că acest lucru este adevărat”.

„Totuși, exercițiile fizice probabil că nu sunt singurul motiv pentru care atât de puțini participanți din studiul Generation 100 au murit. Prin antrenamente de intensitate ridicată ne referim la exerciții care te fac să transpiri și să respire mai grue. Speranța noastră este că recomandările naționale pentru activitatea fizică vor fi modificate pentru a încuraja oamenii mai în vârstă să urmeze astfel de exerciții”, a concluzionat Stensvold.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nivelul de zahăr din sânge influențează eficiența exercițiilor fizice

Cheia pierderii în greutate ar putea fi reprezentată de momentul zilei în care alegem să face exerciţiile fizice

Exercițiile fizice, un înlocuitor al cafelei de dimineață?

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase