Home » Știință » OSIRIS-REx a pornit spre Pământ, unde va aduce mostre de pe asteroidul Bennu

OSIRIS-REx a pornit spre Pământ, unde va aduce mostre de pe asteroidul Bennu

Credit foto: NASA/Goddard/University of Arizona
Publicat: 11.05.2021

Sonda spațială OSIRIS-REx a NASA și-a început călătoria de întoarcere către Pământ, unde urmează să aducă mostre colectate de pe asteroidul Bennu.

Oamenii de știință de la NASA au urmărit, luni, desprinderea sondei OSIRIS-REx de orbita lui Bennu, marcând începutul unei călătorii de doi ani înapoi pe Pământ.

Sonda spațială americană încearcă astfel să ducă la bun sfârșit misiunea desfășurată pe Bennu, un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori aflat la o distanță de aproximativ 320 de milioane de km de Pământ și care s-a format în primele zile ale sistemului nostru solar.

Misiunea a constat în cercetarea suprafaței, colectarea de mostre, urmând apoi aducerea lor înapoi pe Pământ.

Urme de hidrogen și oxigen pe Bennu

OSIRIS-REx, care a ajuns la Bennu în 2018, a găsit urme de molecule de hidrogen și oxigen, substanțe care se regăsesc și în apă și sunt elemente indispensabile vieții. Dante Lauretta, unul dintre coordonatorii misiunii OSIRIS-REx, a afirmat că moleculele de hidrogen și oxigen au fost descoperite în suprafața stâncoasă a asteroidului.

Bennu este cunoscut și sub numele de asteroidul „grămadă de grohotiș”, un conglomerat cu o densitate relativ slabă a rocilor, despre care se crede că s-a format atunci când un obiect mai mare s-a rupt și cel puțin o parte din materialul acestuia s-a reunit. Bennu are forma unui diamant brut, cu o creastă pronunțată la ecuator.

Călătoria sondei înapoi către Pământ va dura mai bine de doi ani, potrivit Reuters. Sonda va ejecta apoi o capsulă care conține mostrele colectate de pe asteroid, despre care NASA afirmă că vor ateriza într-o zonă îndepărtată din Utah, în jurul datei de 24 septembrie 2023.

Mostrele colectate de pe asteroidul Bennu, păstrate pentru generațiile viitoare

NASA a anunțat că eșantioanele vor fi distribuite laboratoarelor de cercetare din întreaga lume, însă 75% dintre ele vor fi păstrate la Centrul Spațial Johnson din Houston pentru ca generațiile viitoare să le studieze cu tehnologii care nu au fost încă create.

Sonda OSIRIS-REx, construită de Lockheed Martin cu suma de aproape 800 de milioane de dolari, a fost lansată în 2016 pentru a colecta și aduce în SUA primele mostre dintr-un asteroid. Japonia este singura țară care a mai realizat o astfel de misiune, însă pe asteroidul Ryugu.

Asteroizii se numără printre resturile rămase de la formarea Sistemului Solar în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Oamenii de știință speră că mostrele colectate de pe Bennu ar putea oferi indicii despre originile vieții pe Pământ.

Vă recomandăm să citiți și:

Nava OSIRIS-REx a colectat atât de mult material de pe asteroidul Bennu încât îl pierde prin spațiu

FOTO Cum arată Pământul şi Luna de la 64 milioane de kilometri depărtare. Imaginea UIMITOARE suprinsă de sonda Osiris-Rex

Primele imagini cu mostrele colectate de pe asteroidul Ryugu. Cercetătorii au confirmat proveniența prafului

Cercetătorii au identificat molecule organice necesare vieții pe asteroidul Bennu

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase