Home » Știință » Ciupercile pot reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci ar trebui să consumăm zilnic

Ciupercile pot reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci ar trebui să consumăm zilnic

Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19.06.2021

Potrivit unui nou studiu, consumul a doar 18 grame de ciuperci pe zi, echivalentul a două ciuperci de dimensiune medie, ar putea reduce riscul de cancer cu până la 45%.

Studiul, o analiză elaborate de cercetătorii de la Pennsylvania State University publicată în jurnalul Advances in Nutrition, a descoperit o relație surprinzătoare între consumul de ciuperci și riscul de cancer prin analizarea a 17 studii în privința cancerului publicate între 1966 și 2020.

Ciupercile sunt adesea considerate un „super-aliment” pentru că sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți. Deși unele tipuri de ciuperci, precum shiitake sau buretele negru (Pleurotus ostreatus), au cantități mai mari de ergotioneină, un aminoacid important asociat cu un risc scăzut de cancer, consumul a oricărui tip de ciuperci zilnic pare să reducă riscul de cancer cu până la 45%.

După cum știm deja, hrana nutritivă poate avea un efect profunda supra sănătății noastre. Însă, studiul nu ar trebui să fie luat ca atare, având în vedere că și alți factori, precum activitatea fizică și alimentația, ar putea avea un rol.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de ergotioneină”

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de ergotioneină, care este un antioxidant unic și puternic și un protector celular. Consumul de antioxidanți ar putea proteja corpul împotriva stresului oxidativ și ar putea reduce riscul de cancer”, a explicat Djibril M. Ba, student la epidemiologie la Penn State College of Medicine și autor principal al studiului.

Efectul a părut să fie cel mai pronunțat împotriva cancerului de sân, însă as ar putea avea legătură și cu faptul că majoritatea studiilor analizate s-au concentrat mai mult pe cancerul de sân.

„În general, descoperirile oferă dovezi importante pentru efectele protectoare ale ciupercilor împotriva cancerului. Studiile viitoare vor putea să identifice mai bine mecanismele implicate și tipurile de cancer care ar putea fi afectate”, a precizat John Richie, autor al studiului și cercetător la Penn State Cancer Institute.

Totuși, experții recomandă prudență. Studiile de acest fel trebuie să fie văzute în ansamblu.

Cei care mănâncă sănătos au tendința să aibă și vieți mai sănătoase

„Este important să considerăm consumul de ciuperci în cadrul unui context mai larg al comportamentului alimentar și de activitate fizică al unui individ”, a subliniat Helen Croker, director de cercetare la World Cancer Research Fund.

Croker a adăugat că cei care mănâncă sănătos au tendința să aibă și vieți mai sănătoase. Alți experți au spus că descoperirile studiului ar putea fi o concluzie inevitabilă, potrivit Futurism.

„Rezultatele sugerează că cei care nu au consumat deloc ciuperci aveau o tendință mai redusă de a consuma legume în general, față de cei care au consumat cele mai multe ciuperci, asta însemnând că cel mai redus consum ar putea fi asociat cu cel mai crescut risc de cancer indiferent de consumul de ciuperci”, a explicat Sam Miller, director al departamentului de nutriție la Pure Nutrition din Hong Kong.

În ciuda limitărilor studiului, dovezile sunt clare. Legătura dintre ciuperci și cancer merită să fie analizată în continuare, iar, între timp, nu ar strica să ne delectăm cu niște ciuperci gustoase.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ciuperci magice” au crescut în sângele unui bărbat după injectarea cu un ceai specific

Realizare istorică. Oamenii de știință au reușit secvențierea genetică a ciupercii folosite pentru a obține primele antibiotice

Primul studiu care arată modul în care ciupercile psihoactive duc la „moartea egoului”

NASA vrea să folosească ciuperci pentru construcţiile de pe Lună sau Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase