Home » Stiinta » O nouă descoperire privind tratarea cancerului de sân. „Aceste cercetări au implicații imediate”

O nouă descoperire privind tratarea cancerului de sân. „Aceste cercetări au implicații imediate”

Ioana Matei 01.21.2021
O nouă descoperire privind tratarea cancerului de sân. „Aceste cercetări au implicații imediate”
Sursa foto: Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, au descoperit noi dovezi privind rolul pozitiv pe care îl pot avea hormonii androgeni în tratamentul împotriva cancerului de sân, având implicații imediate pentru femeile cu boală metastatică cauzată de receptorii de estrogen.

Studiul publicat în jurnalul Nature Medicine a fost desfășurat în colaborare cu Institutul Garvan pentru Cercetare Medicală din Australia. Cercetările au studiat rolul androgenilor, considerați a fi hormoni sexuali masculini găsiți în niveluri reduse și la femei, ca un potențial tratament pentru cancerul de sân cu receptori pozitivi de estrogen.

În cadrul dezvoltării normale a cancerului de sân, estrogenul stimulează și androgenul inhibă creșterea în timpul pubertății și de-a lungul vieții adulte. Activitatea anormală a estrogenului este răspunzătoare pentru majoritatea cazurilor de cancer de sân, însă rolul activității androgenului în cadrul acestei boli a fost controversat.

De ce a fost întreruptă în trecut terapia cu androgen

Androgenii au fost folosiți în mod istoric pentru tratarea cancerului de sân, însă cunoștințele despre receptorii hormonali din țesutul mamar erau rudimentare la acea vreme și eficiența tratamentului a fost înțeleasă în mod greșit. Terapia cu androgen a fost întreruptă din cauza efectelor adverse virilizante și a debutului terapiilor endocrine antiestrogenice.

Deși astfel de terapii sunt standard pentru cancerul de sân cu receptori pozitivi de estrogen, rezistența la medicamente este principala cauză pentru mortalitatea indusă de cancerul de sân.

Profesorii Wayne Tilley și Theresa Hickey au spus că nevoia pentru strategii alternative de tratamente a reînnoit interesul pentru terapia cu androgen pentru cancerul de sân. Cu toate acestea, studiile anterioare au produs dovezi contradictorii privind modul cel mai potrivit de tratare a receptorului de androgen, ceea ce a cauzat confuzie și a împiedicat aplicarea clinică.

„Aceste cercetări au implicații imediate pentru femei”

Folosind modele derivate pe pacienți, o echipă internațională de cercetători a demonstrat că activarea receptorilor de androgen prin androgen natural sau un nou medicament cu androgen a avut o reacție anti-tumorală puternică în cancerul de sân cu receptori pozitivi de estrogen, chiar și în cazul tipurilor rezistente la tratamentele curent. În schimb, inhibitorii receptorilor de androgen nu au avut niciun efect, potrivit MedicalXpress.

„Aceste cercetări au implicații imediate pentru femeile care suferă de o formă metastatică de cancer de sân cu receptori pozitivi de estrogen, inclusiv tipurile rezistente la formele actuale de terapie”, a declarat Theresa Hickey.

Mai mult, agenții disponibili momentan pentru activarea receptorilor de androgen nu prezintă efectele secundare neplăcute ale androgenilor naturali și pot oferi beneficii pentru femei, precum promovarea sănătății osoase, musculare și mintale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un fenomen extrem de rar arată că bebelușii pot inhala celule canceroase de la mamă în timpul nașterii

Consumul mare de cafea este legat de scăderea riscului de cancer de prostată

Un parazit găsit în excrementele de pisici și carnea crudă, asociat cu un risc crescut de cancer al creierului la oameni

Un medicament popular împotriva diareei poate induce moartea celulelor agresive ale cancerului cerebral