Home » Știință » Un studiu fără precedent sugerează că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit

Un studiu fără precedent sugerează că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit

Un studiu fără precedent sugerează că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.06.2021

Nemurirea și tinerețea veșnică sunt doar simple legende, potrivit unor noi cercetări care ar putea să pună în sfârșit capăt dezbaterii în privința vieții veșnice.

Susținuți de guverne, companii, academicieni și investitori în cadrul unei industrii care valorează peste 110 miliarde de dolari, estimată să ajungă la 610 miliarde de dolari până în 2025, oamenii de știință încearcă de zeci de ani să valorifice puterea genomicii și a inteligenței artificiale pentru a găsi o cale de a preveni sau chiar inversa procesul de îmbătrânire.

Însă, un studiu fără precedent a confirmat că, cel mai probabil, nu putem încetini procesul de îmbătrânire din cauza constrângerilor biologice.

Studiul, desfășurat de un grup de oameni de știință din 14 țări și experți de la Universitatea Oxford, a avut ca scop testarea ipotezei „ratei invariante a îmbătrânirii”, care spune că o specie are o rată relativ fixă de îmbătrânire după maturitate.

Factorii biologici sunt cei care controlează longevitatea

„Descoperirile noastre susțin teoria că, în loc să încetinim îmbătrânirea, tot mai mulți oameni trăiesc mai mult timp datorită unei reduceri a mortalității la vârste fragede”, a spus José Manuel Aburto de la Centrul Leverhulme pentru Știința Demografică din cadrul Universității Oxford.

„Am comparat date despre natalitate și mortalitate de la oameni și primate non-umane și am descoperit acest tipar general de mortalitate prezent în toate cazurile. Asta sugerează că factorii biologici, nu cei de mediu, controlează până la urmă longevitatea”, a adăugat Aburto.

„Statisticile au confirmat faptul că indivizii trăiesc mai mult timp pe măsură ce condițiile de sănătate și trai se îmbunătățesc, ceea ce duce la creșterea longevității pentru populații întregi. Cu toate acestea, o creștere bruscă a ratei deceselor, pe măsură ce trecerea anilor își pune amprenta, este clară în toată speciile”, a mai subliniat Aburto.

„Avansurile medicale nu au reușit să depășească aceste constrângeri biologice”

Dezbaterea în privința longevității oamenilor a învrăjbit și fascinat comunitatea academică de zeci de ani. Doar în Regatul Unit, cel puțin 260 de companii, 250 de investitori, 10 organizații non-profit și 10 laboratoare de cercetare folosesc cele mai avansate tehnologii pentru a căuta o modalitate de a prelungi viața oamenilor.

Tot ce a lipsit până acum din această dezbatere a fost cercetarea care să compare durata de viață a mai multor populații animale cu oamenii, pentru a înțelege ce se află în spatele mortalității, scrie The Guardian.

„Descoperirile noastre confirmă că, în cadrul populațiilor istorice, speranța de viață era scăzută pentru că mulți oameni mureau în tinerețe. Însă, pe măsură ce avansurile medicale, sociale și ecologice au continuat, speranța de viață a crescut. Tot mai mulți oameni trăiesc mai mult acum. Cu toate acestea, traiectoria spre moarte la vârste înaintate nu s-a schimbat. Studiul sugerează că biologia evolutivă este mai importantă decât orice altceva, iar până acum avansurile medicale nu au reușit să depășească aceste constrângeri biologice”, a mai precizat Aburto.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O populație indigenă din pădurea amazoniană ar putea deține cheia pentru încetinirea procesului de îmbătrânire

Oamenii de știință cred că putem întârzia procesul de îmbătrânire

Cercetătorii cred că un medicament pentru diabetul de tip 2 poate amâna procesul de îmbătrânire

O nouă terapie genetică a inversat îmbătrânirea la șoareci fără efecte adverse observabile

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase