Avertismente de miocardită și pericardită, în prospectul vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva COVID-19

28 06. 2021, 19:00
Credit foto: Shutterstock

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA) a adăugat un avertisment în prospectul vaccinurilor împotriva COVID-19 produse de Pfizer / BioNTech şi Moderna pentru a indica riscul rar de inflamaţie cardiacă.

Pentru fiecare dintre cele două vaccinuri, prospectele au fost revizuite pentru a include un avertisment, potrivit căruia reacţiile adverse sugerează riscuri crescute de miocardită şi pericardită, în special după a doua doză şi cu apariţia simptomelor după câteva zile după vaccinare.

Miocardita este o afecțiune a inimii care provoacă inflamația mușchiului cardiac, iar pericardita este inflamația țesutului din jurul inimii. Oficialii FDA au precizat că în continuare beneficiile vaccinurilor împotriva COVID-19 depășesc riscurile pe care le au efectele adverse.

„Riscul de miocardite și pericardite par să fie foarte scăzute având în vedere numărul mare de doze de vaccin care au fost administrate”, a afirmat Janet Woodcock, comisar FDA, potrivit CNBC.

Potrivit datelor Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA au fost raportate peste 1.200 de cazuri de miocardite și pericardite în special la bărbați cu vârste sub 30 de ani vaccinați cu serurile Moderna sau Pfizer care folosesc tehnologia ARN mesager.

Bărbații, mai predispuși la miocardită sau pericardită după vaccin

Cazurile par a fi semnificativ mai mari la bărbaţi, în special în săptămâna de după efectuarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19.

Credit foto: Shutterstock

Până în 11 iunie, în SUA au fost administrate circa 300 de milioane de doze din aceste vaccinuri. Potrivit CDC, au existat 12,6 de cazuri de inflamații ale inimii la un milion de persoane vaccinate. De asemenea au fost identificate 309 cazuri de spitalizări din cauza inflamaţiei inimii la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.

Pfizer nu a transmis niciun comentariu legat de anunțul FDA, însă Moderna a afirmat că are cunoştință despre informaţiile referitoare la cazurile de inflamaţie cardiacă şi că lucrează cu autorităţile de reglementare.

FDA a anunțat că monitorizează în continuare împreună cu CDC raportările privind efectele adverse la vaccinurile împotriva COVID-19 și că va veni cu noi directive .

Vă recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care zeci de savanți, printre care doi laureați Nobel, solicită achitarea unei femei condamnată că și-a ucis copiii

Caz medical neobișnuit. Un adolescent s-a prezentat la spital din cauza unui ac de croitorie care i-a intrat în inimă

Oamenii de ştiinţă au descoperit gena MUTANT care protejează inima – FOTO

Care sunt alimentele şi băuturile utile în cazul inflamaţiei