Home » Știință » Fructarianismul, una dintre cele mai restrictive și periculoase diete

Fructarianismul, una dintre cele mai restrictive și periculoase diete

Fructarianismul, una dintre cele mai restrictive și periculoase diete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.09.2021

Dietele pe bază de plante au devenit foarte populare în ultimii ani, atât pentru sănătate cât și din motive etice.

O formă extremă de dietă pe bază de plante este fructarianismul, o dietă bazată în principal pe consumul de fructe crude. La prima vedere, o astfel de dietă ar putea părea sănătoasă, însă ce efecte poate avea acest tip de dietă restrictivă asupra corpului?

Există dovezi care arată că dietele pe bază de plante sunt benefice pentru corp. Dietele pe bază de plante pot reduce riscul de boli cardiace cu până la 40% și riscul de accident vascular cerebral cu 29%. Dietele pe bază de plante reprezintă o strategie bună și pentru oamenii care își doresc să slăbească.

Fructarianismul este una dintre cele mai restrictive diete

Deși aceste diete au beneficii clare pentru sănătate și mediu, fructarianismul este una dintre cele mai restrictive diete și nu există aproape deloc dovezi care să ateste faptul că aduce beneficii pentru sănătate.

Nu există o definiție clară a fructarianismului, însă o regulă populară spune că între 55 și 75% din dietă ar trebui să includă fructe crude. În afară de asta, alte reguli variază. Unii fructarieni consumă cereale, în timp ce alții consumă nuci și uleiuri.

Steve Jobs, cofondatorul Apple, a încercat dieta extrem de restrictivă, adăugând nuci, semințe și cereal. Alți susținători ai fructarianismului respectă regula de 80-10-10: 80% din calorii provin de la fructe și legume proaspete, 10% din proteine și 10% din grăsime.

Ideea greșită că oamenii nu sunt omnivori, ci frugivori

Această regulă este bazată în mod eronat pe ideea că oamenii nu sunt omnivori, ci frugivori, adică animale care se hrănesc în principal cu fructe crude. Adepții acestei teorii cred că sistemul digestiv uman este conceput din punct de vedere fiziologic să digere fructe și legume. Deși asta era cândva adevărat, corpul uman a evoluat.

Sursa foto: Shutterstock

Unii fructarieni susțin că „un consum de alimente crude” a avut beneficii importante, precum vindecarea cancerului și eliminarea balonării și a mirosului corporal. Totuși, aceste așa-zise beneficii nu sunt susținute prin dovezi.

De asemenea, o dietă restrictivă precum fructarianismul poate cauza multe probleme. Deși fructele sunt considerate sănătoase și nutritive, o dietă alcătuită doar din fructe va duce la deficiențe de nutrienți, precum proteine, fier, calciu, vitamina B și D, zinc și acizi grași omega-3. Astfel de deficiențe pot avea implicații semnificative asupra sănătății inclusiv anemie sau probleme musculare, osoase și dermatologice.

Putem ajunge la tulburări alimentare, depresie și anxietate

Cu alte cuvinte, fructele nu conțin toți nutrienții de care are nevoie corpul nostru, scrie Science Alert.

Mai mult, nivelul ridicat de fructoză trebuie luat în considerare. Fructoza este un zahăr simplu, precum glucoza, însă corpul uman îl procesează diferit. Fructoza este metabolizată doar în ficat. Consumul excesiv de fructoză poate cauza acumulări de grăsimi în ficat, astfel ducând la rezistență la insulină și boala ficatului gras non-alcoolic.

În afară de posibilele efecte fizice ale fructarianismului, dietele restrictive sunt deseori asociate cu tulburări alimentare sau obsesii nesănătoase cu un consum de „hrană pură”. Asta înseamnă că putem începe cu dorința de a mânca doar fructe și legume, însă pe parcurs putem ajunge la tulburări alimentare, depresie și anxietate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Studiile arată că șoarecii care au consumat o dietă de tip fast-food au devenit tot mai proști

Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială

Alimentele bogate în antioxidanți precum ceaiul negru, ciocolata și fructele de pădure ar putea crește riscul apariției cancerului

Dieta neanderthalienilor cuprindea şi fructe de mare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase