Home » Știință » Un om de știință renumit avertizează că virusurile „ar putea exista și în alte lumi din Univers”

Un om de știință renumit avertizează că virusurile „ar putea exista și în alte lumi din Univers”

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.09.2021

Pandemia de COVID-19 ne-a dat deja viața peste cap, iar unii oameni chiar s-au gândit să plece de pe Pământ pentru a scăpa de criza generată de răspândirea virusului.

Acum, un om de știință renumit avertizează că virusurile ar putea fi găsite nu doar pe Terra, dar și în alte locuri din Univers, acolo unde ar putea exista și viața.

Profesorul Paul Davies, astrobiolog, cosmolog și director al Centrului pentru Concepte Fundamentale în Știință din Cadrul Universității din Arizona, a spus că ideea că extratereștrii evoluează din viața microbiană în civilizații extrem de avansate ar putea fi un indiciu pentru noi.

Davies își argumentează teoria prin faptul că o gamă variată de microbi și alți agenți microscopici ar fi necesari pentru susținerea vieții, indiferent de forma sa. Așadar, se pare că virusurile, sau ceva ce desfășoară un rol similar, ar putea face parte din ecuație.

„Virusurile formează o parte din pânza vieții”

„Virusurile formează, de fapt, o parte din pânza vieții. M-aș aștepta că, în cazul în care există viață microbiană pe o altă planetă, trebuie să existe și complexitatea și rezistența deplină care însoțește acea informație genetică”, a spus Davies.

Virusurile, potrivit profesorului, pot fi considerate elemente genetice mobile. Într-adevăr, numeroase studii au sugerat că materialul genetic din virusuri a fost încorporat în genomurile oamenilor și ale altor animale printr-un proces cunoscut drept transfer orizontal de gene.

„Un prieten de-al meu crede că mare parte, cu siguranță o parte semnificativă, din genomul uman are, de fapt, origine virală”, a explicat Davies.

„Eu cred că este vorba despre un ecosistem întreg”

Potrivit cercetătorului, deși importanța microbilor pentru viață este bine-cunoscută, rolul virusurilor este mai puțin apreciat. Însă, Davies a precizat că, dacă există viață celulară pe alte lumi, virusuri sau ceva similar, ar exista probabil pentru a transfera informații genetice.

Mai mult, Davies a explicat că este puțin probabil ca viața extraterestră să fie omogenă, potrivit The Guardian.

„Eu nu cred că putem spune că ne ducem pe o altă planetă și vom vedea acolo un singur tip de microb fericit. Eu cred că este vorba despre un ecosistem întreg”, a adăugat Davies. Deși virusurile extraterestre ar putea părea o idee alarmantă, Davies a mai sugerat că nu trebuie ca oamenii să se panicheze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

28 de virusuri antice necunoscute științei, găsite într-un ghețar tibetan

Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice

Cercetătorii au reprogramat o bacterie să fie imună la virusuri. „Era de neconceput în urmă cu zece ani”

Două tulpini de virusuri gripale ar fi dispărut din circulație. Ce spun experții despre fenomen

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase