Home » Știință » Următoarea furtună solară extremă ar putea produce o „apocalipsă a Internetului”

Următoarea furtună solară extremă ar putea produce o „apocalipsă a Internetului”

Sursa foto: NASA
Publicat: 19.09.2021

Soarele învăluie mereu Pământul cu o ceață de particule magnetizate cunoscut drept vânt solar. De obicei, scutul magnetic al planetei noastre blochează acest vânt electric și împiedică producerea de pagube substanțiale. Pe scurt, scutul magnetic trimite acele particule spre poli, iar acestea lasă în urma lor o auroră spectaculoasă.

Totuși, uneori, acel vânt devine o furtună solară în toată regula, iar rezultatele unui astfel de eveniment spațial extrem ar putea catastrofale pentru traiul nostru modern.

O furtună solară severă ar putea arunca întreaga lume „într-o apocalipsă a Internetului” care va afecta porțiuni considerabile din societate timp de săptămâni sau chiar luni, a explicat Sangeetha Abdu Jyothi, profesor la Universitatea din California, Irvine.

„Odată cu pandemia am văzut cu toții cât de nepregătită este întreaga lume. Nu există niciun protocol, iar același lucru poate fi spus despre Internet. Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă”, a spus Abdu Jyothi.

Furtunile solare extreme sunt destul de rare

O parte din problemă este că furtunile solare extreme (numite și ejecții ale masei coronale) sunt destul de rare. Oamenii de știință estimează că probabilitatea unui eveniment spațial extrem care să afecteze Pământului este între 1,6 și 12% pe deceniu, potrivit studiului lui Abdu Jyothi.

În istoria recentă, doar două astfel de furtuni au fost documentate, una în 1859 și alta în 1921. Incidentul anterior, numit Evenimentul Carrington, a creat o perturbare geomagnetică atât de profundă asupra Terrei încât firele de telegraf au fost cuprinse de flăcări, iar aurorele, vizibile de obicei doar în apropierea polilor planetei, au fost observate în apropiere de Columbia ecuatorială.

Vestea bună este că conexiunile locale și regionale au cel mai probabil un risc scăzut de perturbare. Cablurile de fibră optică nu sunt afectate de curenții geomagnetici, potrivit studiului.

Cu toate acestea, cablurile de Internet de pe fundul mărilor, care conectează continentele, reprezintă o altă poveste. Cablurile acestea sunt echipate cu repetoare care amplifică semnalul optic, situate la intervale de aproximativ 50 până 150 kilometri, scrie Science Alert.

Națiunile care vor fi deconectate primele de la Internet

Dacă îndeajuns de multe cabluri de pe fundul mărilor sunt afectate într-o anumită regiune, continente întregi ar putea fi deconectate de la rețea, a scris Abdu Jyothi. Mai mult, națiunile de la latitudini mari, precum SUA și Marea Britanie, sunt mult mai predispuse la evenimente solare decât națiunile de la latitudini mai mici.

În cazul unei furtuni geomagnetice catastrofale, națiunile de la latitudini mari vor fi deconectate primele de la Internet. Este dificil de prezis cât de mult va dura până când infrastructura subacvatică va fi reparată, însă Abdu Jyothi sugerează că pene de Internet la scară largă ar putea dura săptămâni sau chiar luni.

„Impactul economic al unei perturbări a Internetului timp de o zi în SUA este estimat la peste 7 miliarde de dolari. Ce se întâmplă dacă rețeaua rămâne nefuncțională timp de zile sau chiar luni întregi?”, a adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai mare erupție solară din 2017 până acum. Oamenii de știință spun că Soarele „se trezește la viață”

Firmele de tehnologie intră în lupta geostrategică. A început divizarea Internetului

Cea mai mare creștere din ultimii ani pentru traficul de internet fix

Sateliţii Starlink ai lui Elon Musk vor oferi acces la internet în doar câteva săptămâni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase