Home » Știință » Prea mult timp liber poate însemna o stare de bine mai scăzută. Ce arată un nou studiu

Prea mult timp liber poate însemna o stare de bine mai scăzută. Ce arată un nou studiu

Prea mult timp liber poate însemna o stare de bine mai scăzută. Ce arată un nou studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2021

Cercetătorii au descoperit că, deși nivelurile stării de bine subiective se îmbunătățesc inițial pe măsură ce crește și timpul liber, această tendință nu se aplică neapărat și în cazul nivelurilor foarte crescute de timp liber.

„Ideal este să ai o cantitate moderată de timp liber. Noi am descoperit că prea mult timp liber a fost asociat cu o stare de bine mai scăzută din cauza lipsei sentimentelor de productivitate și scop”, a precizat dr. Marissa Sharif, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Pennsylvania.

Studiul a fost publicat în revista Journal of Personality and Social Psychology. Sharif și colegii săi au explicat modul în care au analizat rezultatele de la două studii ample care au implicat în total peste 35.000 de participanți.

Modul în care oamenii își petrec timpul liber contează

Unul dintre studii a fost American Time Use Survey, care a fost desfășurat între 2012 și 2013, timp în participanții au trebuit să spună ce au făcut în ultimele 24 de ore.

După ce au colectat opinii despre activitățile care sunt asociate cu timpul liber, oamenii de știință au descoperit că, deși starea de bine subiectivă s-a îmbunătățit odată cu creșterea cantității de timp liber până la două ore, starea de bine a început să scadă odată ce timpul liber a depășit cinci ore.

Între timp, datele de la National Study of the Changing Workforce, desfășurat între 1992 și 2008, a dezvăluit că, după un anumit punct, o cantitate mai mare de timp liber nu mai este asociată cu o stare de bine subiectivă, însă aceasta nu a scăzut, cel mai probabil din cauza faptului că foarte puțin participanți au raportat o cantitate de timp de liber mai mare de cinci ore pe zi.

Totodată, cercetătorii au spus că studiile au sugerat că modul în care oamenii își petrec timpul liber contează, scrie The Guardian.

„Ființelor umane le place să aibă timp liber în fiecare zi, însă nu prea mult”

„Deși o abundență de timp liber petrecut cu activități individuale și non-productive a produs un efect negativ asupra stării de bine subiective, timpul liber petrecut cu activități sociale sau productive nu a produs un astfel de efect”, au scris cercetătorii.

Andrew Oswald, profesor de economie și știință comportamentală la Universitatea din Warwick, a fost încântat de aceste cercetări.

„Acesta este un studiu valoros pentru că oferă tot felul de dovezi statistice pentru o idee foarte intuitivă: ființelor umane le place să aibă timp liber în fiecare zi, însă nu prea mult”, a spus Oswald.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Interocepția, simțul ascuns ce poate determina starea noastră de bine

Cercetări recente arată care ar trebui să fie „instrumentele” folosite zilnic pentru o stare de bine

Activitățile obișnuite joacă un rol important în starea noastră de bine

O stare fizică proastă ne face mai predispuși la depresie și la anxietate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase