Home » Știință » Vaci „învățate să meargă la toaletă”, într-un experiment pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Vaci „învățate să meargă la toaletă”, într-un experiment pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Publicat: 22.09.2021
Vaci „învățate să meargă la toaletă”, într-un experiment pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Sursa foto: Shutterstock

O turmă de vaci a fost „învățată să meargă la toaletă” în cadrul unui experiment despre care oamenii de știință spun că ar putea deschide calea pentru ferme mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Deșeurile de la fermele de vite contaminează deseori solul și cursurile de apă și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și acidificarea solului. Din aceste motive, vacile „învățate să meargă la toaletă” au fost de mult timp considerate o soluție preferabilă, însă mai multe încercări au eșuat.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au încercat o metodă numită MooLoo pentru a învăța vițeii să folosească toaleta din hambar, ceea ce înseamnă că urina lor putea fi colectată și tratată.

Un sistem bazat pe recompense și pedepse ușoare

„Bovinele, la fel ca multe alte animale, sunt destul de deștepte și pot învăța multe. De ce să nu fie capabile să învețe cum să folosească o toaletă?”, a spus Jan Langbein, psiholog de animale la Institutul de Cercetare pentru Biologia Animalelor de Fermă (FBN) din Germania.

Vițeii au fost învățați printr-un sistem bazat pe recompense și pedepse ușoare. Atunci când urinau într-o zonă desemnată, aceștia primeau o băutură dulce sau piure de orz, iar atunci când își făceau nevoile în altă parte animalele erau surprinse cu o cantitate mică de apă de deasupra lor.

Sursa foto: Institutul de Cercetare pentru Biologia Animalelor de Fermă (FBN) din Germania

În decurs de câteva săptămâni, după 15 sesiuni de instruire, 11 din cei 16 viței din experiment au învățat cu succes cum să folosească toaleta, potrivit studiului publicat în jurnalul Current Biology. Cei cinci viței care nu au învățat aveau cel mai probabil de mai mult timp pentru a se perfecționa, au sugerat autorii.

„Speranța este că, în decurs de câțiva ani, toate vacile vor folosi o toaletă”

Echipa încearcă acum să creeze un sistem automat care ar putea fi folosit pentru ca vițeii să învețe fără intervenția fermierilor. „Dorim să dezvoltăm un tip de tehnologie cu senzori. Speranța este că, în decurs de câțiva ani, toate vacile vor folosi o toaletă”, a explicat Langbein, potrivit The Guardian.

Amoniacul produs în urina vacile nu contribuie în mod direct la criza climatică, însă, atunci când ajunge în sol, microbii îl transformă în protoxid de azot, al treilea cel mai semnificativ gaz cu efect de seră după metan și dioxid de carbon. Agricultura este cea mai mare sursă de emisii de amoniac, fermele de animale reprezentând mai bine de jumătate din acea contribuție.

Potrivit oamenilor de știință, estimările inițiale sugerează că dacă 80% din urina de vaci ar fi colectată dintr-un hambar, emisiile de amoniac ar fi reduse cu mai mult de jumătate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fosile recent descoperite sugerează că „vaci antice de mare” înotau cândva prin deșertul egiptean

Câtă apă beau, de fapt, vacile? Un studiu recent este de-a dreptul îngrijorător

Top 10 rase de vaci care dau cea mai mare cantitate de lapte

O cercetătoare a suferit de o maladie cerebrală la șapte ani după un accident cu mostre de ”boala vacii nebune”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase