Home » Știință » Factorii pe care două tipuri de cancer agresiv îi au în comun

Factorii pe care două tipuri de cancer agresiv îi au în comun

Factorii pe care două tipuri de cancer agresiv îi au în comun
Credit foto: Unsplash / National Cancer Institute SUA
Publicat: 22.09.2021

Persoanele diagnosticate cu colangiocarcinom intrahepatic (iCCA), un tip de cancer al ficatului, se confruntă cu o rată de supraviețuire de cinci ani sau mai puțin de 10% dintre ei.

O echipă de la Wilmot Cancer Institute (SUA), care investighează și cancerul pancreatic, o boală care are statistici de supraviețuire la fel de slabe, a descoperit factori pe care ambele tipuri de cancer agresiv îi au în comun. Oamenii de știință cred că noile date oferă posibilitatea pentru a trata tumorile cu terapii imune, scrie MedicalXpress.

Într-o lucrare recentă din jurnalul Gut, echipa a arătat că tumorile iCCA sunt formate dintr-o rețea densă de celule necanceroase, dar cu toate acestea ajută la crearea unui mediu propice dezvoltării și răspândirii cancerului. Numite TAM (macrofage asociate tumorii), aceleași celule joacă, de asemenea, un rol major în cancerul pancreatic.

Cum acționează TAM-urile

Aceste TAM-uri creează o barieră inflamatorie în jurul celulelor canceroase care blochează anticorpii organismului (cum ar fi celulele T) să distrugă cancerul. Pacienții cu iCCA, cu tumori în care s-au infiltrat TAM-urile, au un prognostic mai slab de vindecare, potrivit lucrării, al cărei prim autor este Luis Ruffolo, doctor în medicină și rezident chirurgical la URMC.

David Linehan, coordonatorul studiului, și colaboratorii săi investighează TAM-uri de mulți ani și lucrează la combinații de terapii care pot vindeca această boală. Ultima lucrare prezintă modul în care TAM-urile sunt recrutate la locul tumorii și demonstrează, la șoareci, că blocarea acelor căi de acces distruge macrofagele și permite celulelor T să se activeze împotriva iCCA.

Colangiocarcinomul intrahepatic apare în căile biliare din interiorul ficatului, de obicei, la adulții cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. iCCA face parte dintr-un grup de cancere ale tractului biliar (vezica biliară, de exemplu) și este adesea tratat cu chimioterapie.

Mai recent, oamenii de știință au descoperit că colangiocarcinomul intrahepatic este o boală genomică diversă.

Citește și:

Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%

Primul studiu pe oameni care testează canabisul medical ca terapie împotriva cancerului cerebral

Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase