Home » Știință » Afectează vaccinul anti-COVID ciclul menstrual la fete și femei?

Afectează vaccinul anti-COVID ciclul menstrual la fete și femei?

Publicat: 16.09.2021
Afectează vaccinul anti-COVID ciclul menstrual la fete și femei?
Credit foto: Shutterstock

Unele femei și fete care au primit vaccinuri împotriva COVID-19 au raportat modificări ale ciclurilor menstruale, însă niciun studiu realizat până acum nu a analizat această chestiune. Oamenii de știință din SUA vor face cercetări în acest sens.

După ce vaccinurile împotriva COVID-19 au început să fie folosite la scară largă, unele femei și fete au scris pe conturile lor de pe rețelele de socializare că, după ce au primit serul împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, s-au confruntat cu modificări ale ciclurilor menstruale, inclusiv cicluri neregulate, perioade mai dureroase și sângerări abundente.

Totodată, unele femei aflate la menopauză de ani buni au povestit că au avut sângerări în zona intimă. Mulți s-au întrebat dacă vaccinurile ar putea fi motivul.

Acum, cercetătorii de la cinci instituții de prestigiu din Statele Unite ale Americii, finanțați de Institutele Naționale de Sănătate, vor efectua studii pe tot parcursul anului pentru a examina eventualele legături dintre vaccinarea împotriva COVID-19 și menstruația neregulată, notează New York Times.

Studiile pe vaccinuri nu au luat în calcul și efectul privind sănătatea sexuală și reproductivă

Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cunoscută între vaccinare și modificările menstruației, iar experții în sănătate publică reiterează faptul că vaccinurile sunt sigure, eficiente și necesare pentru a pune capăt pandemiei.

Din nefericire, există multe necunoscute despre sănătatea sexuală și reproductivă, precum și despre ciclurile menstruale ale femeilor, despre care nu sunt colectate date în timpul studiilor clinice, inclusiv cele pe vaccinurile anti-COVID. Totodată, nu au fost publicate studii științifice care să examineze o potențială relație între cele două.

„Aceasta este o problemă importantă, trecută cu vederea”, a spus dr. Hugh Taylor, președintele departamentului de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii de la Școala de Medicină Yale.

Modificări ale ciclului menstrual după vaccinul împotriva COVID-19

Acesta a precizat că a primit informații chiar de la unele dintre pacientele sale care s-au confruntat cu modificări ale ciclurilor menstruale după ce s-au vaccinat.

ciclu menstrual
Credit foto: Ava Sol, Unsplash

„O mulțime de femei au menstruația neregulată din tot felul de motive, deci este cu adevărat diferit la persoanele vaccinate sau este doar faptul că atunci când îl au îl leagă de vaccin?”, se mai întreabă el.

Potrivit medicilor, sănătatea menstruală poate fi o reflectare a sănătății generale a femeilor. O serie de factori diferiți pot afecta, însă, temporar perioadele menstruale ale femeilor, inclusiv stresul, anumite boli sau modificări ale stilului de viață. Perioadele, inclusiv lungimea și fluxul unui ciclu menstrual, variază de asemenea de la o persoană la alta.

Cercetarea va fi realizată de oameni de știință de la Universitatea din Boston, Școala de Medicină Harvard, Universitatea Johns Hopkins, Universitatea de Stat din Michigan și Universitatea de Știință și Sănătate din Oregon. Studiile vor include femei de toate vârstele și din toate mediile care nu au fost încă vaccinate, inclusiv cele care intenționează să primească dozele, dar și cele care nu vor să se vaccineze (grupul de control), pentru a le studia ciclurile menstruale înainte și după primirea serului.

Vă recomandăm să citiți și:

Metoda şocantă pe care tot mai multe femei o folosesc pentru a-şi opri ciclurile menstruale. Avertismentul medicilor: Opriţi-vă, până nu e prea târziu!

Pericolul pe care îl ascund durerile menstruale. 4 din 10 femei ajung infertile din această cauză

Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge

Un oficial american spune că a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 ar putea avea efecte secundare grave

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase