Home » Știință » Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge

Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge

Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.03.2021

Ciclul menstrual al unei femei tinere a făcut-o să plângă, la propriu. Însă, spre deosebire de alte lacrimi din cauza ciclului menstrual, cele ale femeii aveau culoarea sângelui.

Atunci când tânăra de 25 de ani s-a prezentat la spital cu lacrimi sângerii curgându-i din ochi, era deja al doilea astfel de episod în ultimele două luni. Lacrimile sângerii reprezintă o afecțiune medicală rară cunoscută drept „haemolacria”, care poate avea diferite cauze. În cazul femeii, ochii săi erau normali și nu suferea de răni sau boli. Cu toate acestea, ambele cazuri de lacrimi sângerii au coincis cu debutul menstruației, au scris medicii în raportul de caz.

Menstruația normală poate declanșa uneori sângerarea în afara uterului, fiind cunoscută drept menstruație viciară. Lacrimile sângerii ale femeii au reprezentat cel mai probabil o convergență extrem de neobișnuită a două afecțiuni medicale, menstruație viciară și haemolacria. Astfel, femeii i-au apărut lacrimi de sânge.

Ochii femeii nu au suferit leziuni, iar lacrimile sângerii nu erau însoțite de dureri de cap

Credit foto: BMJ Case Reports

Deși lacrimile sângerii ale femeii păreau alarmante, atunci când medicii au consultat-o aceștia au descoperit că ochii săi nu suferiseră leziuni și lacrimile nu erau însoțite de dureri de cap, amețeală sau alte simptome ale unei probleme de sănătate. Raportul de caz a fost publicat în jurnalul BMJ Case Reports.

Cauze comune pentru haemolacria includ inflamație, traume, leziuni, tumori, hipertensiune, anemie, icter și boli vasculare, potrivit unui raport publicat la data de 14 februarie de Centrul Național pentru Informații din Biotehnologie din SUA. Însă, după ce au exclus aceste posibile cauze pentru lacrimile sângerii, medicii au identificat sursa ca fiind menstruație viciară, care poate cauza sângerare din nas, urechi, plămâni, sfârcuri, intestine, și „chiar piele”, precum și din ochi, potrivit Live Science.

„Un caz clinic rar și neobișnuit”

Anumite tipuri de țesut din ochi sunt cunoscute ca fiind mai afectate de schimbările hormonale. Medicii au tratat-o pe femeie cu contraceptive orale, iar după trei luni de terapie hormonală, femeia nu a mai suferit astfel de incidente.

„Acesta este un caz clinic rar și neobișnuit”, au scris medicii. Aceștia au adăugat că nimic asemănător nu a mai fost descris în literatura științifică recentă. Însă, mai multe cercetători sunt necesare pentru a înțelege cu exactitate ce a cauza lacrimile sângerii ale femeii și pentru a stabili cum poate fi gestionată pe termen lung afecțiunea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Caz medical bizar. Medicii au descoperit viermi paraziți care se mișcau în stomacul unui bărbat

Durerile abdominale ale unei femei s-au dovedit a fi, de fapt, un caz medical rar de „splină plimbătoare”

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase