Home » Știință » Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce la Pământ după o absență de 3,5 milioane de ani

Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce la Pământ după o absență de 3,5 milioane de ani

Publicat: 10.10.2021
Cea mai mare cometă descoperită vreodată se întoarce la Pământ după o absență de 3,5 milioane de ani
Ilustrație a cometei Bernardinelli-Bernstein. Credit foto: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

O cometă imensă, posibil cea mai mare detectată vreodată, se îndreaptă spre Sistemul Solar interior. Estimările arată că aceasta va ajunge la noi peste 10 ani, potrivit unui nou studiu publicat în serverul preprint arXiv.org.

Cometa, cunoscută drept Bernardinelli-Bernstein (sau C/2014 UN271), are un diametru de cel puțin 100 kilometri, aproape de 1.000 de ori mai masivă decât o cometă obișnuită. Bernardinelli-Bernstein este atât de imensă încât astronomii au confundat-o anterior cu o planetă pitică.

Însă, după o analiză mai amănunțită, cercetătorii au descoperit că obiectul se îndreaptă rapid spre Norul lui Oort, aflat la miliarde de kilometri distanță de Pământ. Obiectul părea să se îndrepte spre Terra, având chiar și o coadă strălucitoare în urma sa, acesta fiind un indiciu clar al unei comete înghețate care se apropie de Sistemul Solar interior mai cald.

Acum, cercetătorii au studiat cometa masivă, anunțând noi estimări privind călătoria sa spre Soare.

Cometa Bernardinelli-Bernstein, un pericol pentru Pământ?

Pentru început, roca uriașă nu reprezintă niciun pericol pentru Pământ, momentan cometa Bernardinelli-Bernstein (BB) se îndreaptă spre Norul lui Oort cu viteza de 29 unități astronomice (AU). Cometa se va apropia cel mai mult de Terra în anul 2031, atunci când oamenii de știință suspectează că obiectul va ajunge la 10,97 AU distanță de Soare.

Oamenii nu vor putea să vadă cometa fără telescoape. După ce au modelat traiectoria cometei, cercetătorii au calculat că Bernardinelli-Bernstein s-a apropiat pentru ultima oară de Terra în urmă cu 3,5 milioane de ani, ajungând la 18 AU distanță de Soare. De atunci, cometa a călătorit până la 40.000 AU depărtare, aventurându-se în misteriosul Nor al lui Oort, scrie Live Science.

De ce este considerată Bernardinelli-Bernstein o cometă nouă?

„Noi am concluzionat că BB este o cometă nouă în sensul că nu există nicio dovadă a unei apropieri mai mici de 18 AU”, au scris cercetătorii în studiul lor. Cu alte cuvinte, oamenii nu au văzut cometa niciodată.

Oamenii de știință au suficient timp pentru a studia cometa masivă în următorul deceniu. Astfel, cercetătorii vor înțelege mai bine compoziția chimică a Sistemul Solar timpuriu, cometele din Norul lui Oort fiind considerate relativ neschimbate timp de miliarde de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cometele din afara sistemului nostru solar ne-ar putea vizita mai des

Descoperire neașteptată pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

Aurore ultraviolete, observate pentru prima oară în jurul unei comete

Patru minuni cerești au fost surprinse în aceeași fotografie. Cum a fost observată cometa NEOWISE

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase