Home » Știință » Oamenii de știință au elucidat, în sfârșit, un mister pe care astronomii încearcă să îl descifreze încă din anii 1960

Oamenii de știință au elucidat, în sfârșit, un mister pe care astronomii încearcă să îl descifreze încă din anii 1960

Publicat: 29.09.2021
Credit foto: NASA, ESA, M. Kornmesser

Exploziile de raze gamma (GRB) sunt cele mai strălucitoare și mai energice explozii de lumină din Univers. Produse în urma unei explozii cosmice imense, o singură explozie de raze gamma este capabilă să strălucească de un milion de trilioane mai intens decât Soarele Pământului, potrivit NASA, iar oamenii de știință nu reușesc să explice de ce se întâmpla asta.

O parte din problemă este că toate exploziile de raze gamma provin de la distanțe extrem de mare, de obicei la miliarde de ani-lumină depărtare de Terra. Uneori, galaxia gazdă a unei GRB este atât de departe încât lumina exploziei pare să apară de nicăieri. Aceste evenimente au reprezentat un mister cosmic continuu de mai bine de 60 de ani. Însă acum, un nou studiu, publicat în jurnalul Nature, oferă o explicație matematică destul de captivantă pentru originile exploziilor puternice.

Potrivit cercetătorilor, care au efectuat modele cu interacțiunile dintre razele gamma și alte surse puternice de energie precum razele cosmice, toate acele explozii nebuloase ar putea fi rezultatul unor explozii stelare masive din discurile galaxiile îndepărtate.

Astronomii preferă două explicații principale pentru misterul razelor gamma

„Am modelat emisiile de raze gamma de la toate galaxiile din Univers și am descoperit că galaxiile care formează stele sunt cele care produc majoritatea radiațiilor de raze gamma”, a explicat Matt Roth, autor principal al studiului și astrofizician la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

Astronomii preferă două explicații principale pentru misterul razelor gamma. În cadrul unei explicații, razele apar atunci când gazul cade în găurile negre supermasive din centrul galaxiilor din Univers. În acest scenariu, pe măsură ce particulele de gaz sunt absorbite de gaura neagră, o mică fracțiune evadează și radiază în jeturi imense de materie care ajung aproape de viteza luminii. Aceste jeturi puternice ar putea fi responsabile pentru exploziile de raze gamma.

A doua explicație sugerează exploziile stelare numite supernove. Atunci când stelele rămân fără combustibil și erup în acest supernove violente, acestea pot arunca particulele din apropiere până aproape de viteza luminii. Aceste particule extrem de energice, numite raze cosmice, se pot lovi apoi de alte particule, astfel rezultând razele gamma.

În cadrul noului studiu, cercetătorii s-au concentrate pe a doua explicație. Aceștia au descoperit că rata emisiilor de raze gamma a fost influențată de mai mulți factori cheie, inclusiv dimensiunea galaxiei și energia inițială a razelor cosmice create de supernova.

„Elucidarea unui mister pe care astronomii au încercat să îl descifreze încă din 1960”

Odată ce echipa a obținut un model care a prezis rata exploziilor de raze gamma pentru fiecare tip de galaxie, oamenii de știință au comparat modelul cu un studiu real al radiației razelor gamma elaborate de Telescopului Spațial Fermi al NASA. Cercetătorii au descoperit că estimările lor s-au potrivit cu observațiile telescopului și că supernovele din galaxiile care formează stele ar putea explica majoritatea, dacă nu chiar toate, exploziilor de raze gamma.

„Descoperirea originilor emisiilor de raze gamma, elucidarea unui mister pe care astronomii au încercat să îl descifreze încă din 1960, este cu adevărat un moment important”, a spus Roth, citat de Live Science.

Găurile negre sunt cel mai probabil responsabile pentru unele dintre razele gamma detectate de sateliții noștri, au adăugat cercetătorii. Însă, atunci când vine vorba de exploziile de raze gamma, găurile negre chiar nu sunt necesare. Exploziile stelare din Universul îndepărtat sunt suficiente pentru a explica fenomenul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat o simulare cu întregul Univers pe care o putem chiar descărca sau explora online

Un om de știință renumit avertizează că virusurile „ar putea exista și în alte lumi din Univers”

Prima materie din Univers ar fi fost un lichid perfect

Astronomii au descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase