LEONARD, robotul biped care poate merge pe sfoară și skateboard. Ce altceva mai poate face LEO?

16 10. 2021, 17:00

This browser does not support the video element.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au dezvoltat un robot de-a dreptul înfricoșător care merge pe două picioare subțiri și poate chiar să zboare.

Robotul piped terifiant, numit LEONARD (LEgs ONboARD drone), sau pe scurt LEO, este în esență jumătatea inferioară a unui robot umanoid atașată la o dronă zburătoare.

Obiectivul cercetătorilor nu a fost de a crea o invenție ce poate fi produsă în masă, ci mai degrabă să testeze noi modalități de locomoție pentru roboții meniți să efectueze sarcini periculoase și să exploreze locuri greu accesibile. De asemenea, robotul LEONARD poate să folosească un skateboard și să meargă pe sfoară.

„Ne-am inspirat din natură”

Echipa a sugerat că invenția bizară ar putea chiar să transporte echipament pe suprafața altor lumi, inclusiv Marte sau Titan, unul dintre sateliții lui Saturn.

„Ne-am inspirat din natură. Un comportament complex dar interesant are loc la păsări între mers și zbor. Am dorit să îl înțelegem și să învățăm de pe urma acestuia”, a explicat Soon-Jo Chung, autor al lucrării publicate în jurnalul Science Robotics.

O provocare majoră a fost conservarea unei cantități suficiente de energie astfel încât robotul să poată zbura în timp ce acoperă o anumită distanță pe sol.

LEONARD este capabil să efectueze manevre de locomoție neobișnuite

„În funcție de tipurile de obstacole pe care trebuie să le depășească, robotul LEONARD poate alege să zboare sau să meargă pe jos, ori să combine cele două acțiuni după cum este necesar. Mai mult, LEONARD este capabil să efectueze manevre de locomoție neobișnuite pentru care chiar și oamenii au nevoie de un echilibru de maestru, precum mersul pe sfoară sau skateboarding”, a adăugat Patrick Spieler, un alt autor al studiului.

În viitor, cercetătorii speră să scadă greutatea robotului LEONARD și să îi crească propulsia pentru a-i permite să acopere mai mult teren.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Robotul Atlas de la Boston Dynamics face parkour. Imagini uimitoare cu robotul umanoid

Elon Musk pregătește robotul umanoid „Tesla Bot”

Cercetătorii coreeni au dezvăluit robotul cameleon. Cum va fi folosită tehnologia de camuflare la început

Un robot numit Cassie a finalizat prima sa cursă de 5 kilometri. Reușita nu a fost fără peripeții