Home » Știință » Cu primul eșantion de pe Marte ambalat, Perseverance organizează misiunea de a-l aduce pe Pământ

Cu primul eșantion de pe Marte ambalat, Perseverance organizează misiunea de a-l aduce pe Pământ

Publicat: 16.10.2021
Cu primul eșantion de pe Marte ambalat, Perseverance organizează misiunea de a-l aduce pe Pământ
Credit foto: Youtube / NASA

Pe 1 septembrie, roverul Perseverance al NASA a forat aproximativ 6 centimetri pentru a extrage un miez de rocă de pe Marte. A fost pentru prima dată când o navă spațială a prelevat un eșantion de rocă de pe altă planetă, care ar putea aduce pe Pământ de o viitoare misiune.

Mars Sample Return trebuie să recupereze miezurile de rocă pe care Perseverance le va colecta în următorii ani. Misiunea reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria zborurilor spațiale, care implică mai multe nave spațiale, lansări multiple și zeci de agenții guvernamentale, relatează NASA.

Avantajul analizei eșantioanelor pe Pământ este că oamenii de știință pot folosi multe tipuri de tehnologii de laborator de ultimă generație, care nu pot fi trimise pe Marte. De asemenea, pot oferi mai repede informații despre existența vieții pe această planetă.

„Colectarea acestor probe bine documentate ne va permite, în cele din urmă, să le analizăm în cele mai bune laboratoare de pe Pământ, odată ce acestea vor fi aduse”, a spus Meenakshi Wadhwa, om de știință principal pentru programul Mars Sample Return.

Eșantionul de rocă prelevat de roverul Perseverance va oferi răspunsul mult așteptat la întrebarea: A existat viață și pe altă planetă, în afară de Pământ?

Mars Sample Return va fi realizată în colaborare cu ESA (Agenția Spațială Europeană). Inginerii trebuie să se asigure că traiectoria rachetei se aliniază cu cea a unei nave spațiale care orbitează Marte, astfel încât capsula cu eșantionul să poată fi transferată pe orbitator, care o va aduce apoi pe Pământ. Oamenii de știință o vor transportată într-o înstalație fără risc biologic, aflată în curs de dezvoltare.

Cum va fi adus eșentionul de rocă de pe Marte pe Pământ

Cu miliarde de ani în urmă, Planeta Roșie ar fi putut avea un mediu confortabil pentru viață, care prospera în condiții calde și umede. Dar este foarte puțin probabil ca NASA să aducă înapoi eșantioane cu organisme de pe Marte vii. În schimb, oamenii de știință speră să găsească materie organică fosilizată sau alte semne ale vieții microbiene antice.

O misiune de aducere a eșantionului ar include un rover ESA care se va lansa de pe Pământ în acest deceniu, pentru a prelua aceste eșantioane colectate de Perseverance. Inginerii de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA, din Cleveland, Ohio, proiectează roțile pentru rover-ul care va transfera mostre pe un lander, fiind dezvoltat la JPL. Un braț robotizat pe dispozitivul de aterizare ar împacheta probele în vârful unei rachete proiectată de Centrul de zbor spațial Marshall al NASA din Huntsville, Alabama.

Racheta ar livra capsula cu eșantionul pe orbita marțiană, unde un orbitator ESA așteaptă să o primească, iar apoi o pregătește pentru a fi adusă pe Pământ. Capsula va fi sigilată într-un recipient curat, sigiliul va fi sterilizat, iar un braț robotizat dezvoltat la Goddard va plasa recipientul sigilat într-o capsulă care va fi trimisă pe Pământ.

Una dintre principalele sarcini pentru inginerii NASA este de a afla cum să sigileze și să sterilizeze containerul de probă, fără a șterge urmele chimice importante din interiorul miezurilor de rocă.

„Printre cele mai mari provocări tehnice din acest moment se află faptul că la câțiva centimetri distanță de metalul care se topește la aproximativ 538 grade Celsius trebuie să menținem aceste mostre sub cea mai fierbinte temperatură pe care ar fi putut să o experimenteze pe Marte, care este de aproximativ 30 grade Celsius”, a spus Brendan Feehan, inginerul sistemului Goddard.

Inginerii ar putea izola probele într-un material care va absorbi căldura și apoi o va elibera foarte încet sau ar putea instala conductoare care îndreaptă căldura departe de probe.

Pentru a aduce în siguranță eșantionul pe Pământ, NASA colaborează nu numai cu ESA, ci și cu cel puțin 19 departamente și agenții guvernamentale din SUA, inclusiv Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA.

Citește și: 

Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero

Roverul Perseverance al NASA tocmai a colectat o mostră de rocă perfectă de pe Marte

Unde este roverul Perseverance în imaginile impresionante surprinse cu planeta Marte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase