Home » Știință » A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte

A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte

A fost găsită proteina care ar putea ajuta oamenii să-și șteargă amintirile urâte
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 22.10.2021

Cercetătorii au descoperit o proteină care ar putea arăta dacă emoțiile oamenilor și amintirile lor pot fi schimbate sau chiar uitate.

Amintirile pe termen lung sunt împărțite în două categorii: memoria bazată pe fapte, cum ar fi numele, locurile și evenimentele, și memoria instinctivă, cum ar fi emoțiile sau abilitățile, notează The Independent.

Amintirile instinctive pot fi modificate, cred oamenii de știință, iar astfel de cercetări pot ajuta persoanele care suferă de stres posttraumatic (PTSD).

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au descoperit că proteina „coadă” acționează ca un suport pentru receptorii care determină cât de puternică este legătura dintre diferiți neuroni. Astfel, pot determina dacă amintirile pot fi modificate folosind beta-blocantul propranolol.

Dacă proteina este degradată, amintirile pot fi modificate, deși oamenii de știință nu știu, deocamdată, dacă este direct implicată în ștergerea memoriei sau dacă este rezultatul unei reacții mai profunde.

Un alt studiu realizat în 2004

În 2004, oamenii de știință din New York au reușit să trateze animalele cu propranolol, pentru a le ajuta să uite un traumatism suferit.

În acest nou experiment, șobolanii au fost instruiți să asocieze un impuls cu un șoc electric ușor, pentru a fi asociat cu frica, apoi li s-a administrat propranolol.

În urma acestui experiment, oamenii de știință au precizat că nu a apărut amenzia la șobolani, dar au folosit proteina „coadă” pentru a determina dacă amintirile deveniseră instabile și au constatat că acest lucru nu se întâmplase.

„Acestea sunt mecanisme cu adevărat complexe și trebuie să ținem cont de faptul că este vorba de animale. Creierul oamenilor este similar, dar mult mai complex ”, a spus dr. Amy Milton, cercetătorul principal al studiului.

Citește și: 

Creierul incredibil al sepiilor ascunde amintiri care nu par să dispară niciodată

Neurologii au descoperit un mecanism molecular care permite formarea amintirilor

Creierul uman funcţionează invers atunci când încearcă să recupereze amintiri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase