Telescopul Hubble al NASA are o nouă problemă în spațiu și a intrat în modul de siguranță

27 10. 2021, 15:10

Telescopul spațial Hubble întâmpină noi probleme, a anunțat NASA, care a plasat echipamentul optic în modul de siguranță (safe mode) pentru a preveni prăbușirea sau defecțiuni mai mari față de cele din prezent. Cu toate acestea, agenția spațială a SUA a asigurat că toate componentele vestitului telescop spațial sunt în stare bună. NASA a mai precizat că se lucrează deja la o soluție pentru a-l pune din nou în funcțiune.

Telescopul Hubble a avut rezultate bune în ultimii ani, contribuind la o serie de descoperiri științifice și spațiale. Din nefericire, a prezentat și indicii ale vârstei înaintate de funcționare, defectându-se de mai multe ori, dintre care ultima problemă îi îngrijorează pe mulți academicieni, potrivit Science Times.

NASA a lansat telescopul spațial Hubble la 24 aprilie 1990, cu scopul de a urmări și studia corpurile cerești dinamice, precum stelele și galaxiile. Folosind echipamentele lui Hubble, cercetătorii au putut să afle mai multe despre istoria și dezvoltarea Universului.

Telescopul spațial Hubble al NASA, în modul de siguranță din cauza unor probleme tehnice

NASA a anunțat, marți, pe contul de Twitter al lui Hubble că telescopul spațial a intrat în modul de siguranță când a avut probleme de sincronizare cu sistemul de comunicații interne al navei spațiale. Din această cauză toate operațiunile telescopului spațial au fost oprite. Din fericire, instrumentele lui Hubble sunt încă în stare bună de funcționare, potrivit NASA.

Nu este pentru prima dată când Hubble intră în modul de siguranță. Ultima dată s-a întâmplat la începutul acestui an, când nu a funcționat timp de câteva zile. Nu se știe dacă actuala problemă are vreo legătură cu ce s-a întâmplat atunci.

În timp ce se află în modul de siguranță, Hubble nu își va mai îndeplini sarcinile și va întrerupe colectarea de date. Panourile solare din dotare îl vor menține, însă, în funcțiune, pentru a permite cercetătorilor să rezolve problemele tehnice.

Telescopul Hubble, esențial pentru astrofizicieni

Hubble este un telescop extrem de activ, deoarece descoperirile sale ajung la o varietate de organizații spațiale, fiecare secundă a observației pe care o face este extrem de valoroasă.

Din păcate, această defecțiune a făcut ca o mulțime de cercetări care se bazează pe datele obținute de Hubble să fie oprite, motiv pentru care problemele actuale trebuie rezolvate rapid.

Hubble a adus contribuții semnificative lumii științifice și cunoștințelor despre spațiu. Telescoapele obișnuite pot percepe imensul univers ca pe o gaură neagră fără sfârșit, însă tehnologia spațială a lui Hubble poate vedea prin el, permițând în cei peste 31 de ani de funcționare localizarea unor noi galaxii, stele sau sisteme.

Vă recomandăm să citiți și:

Coliziunea dintre două galaxii, surprinsă de Hubble. Și Calea Lactee va fuziona în viitor cu o galaxie

Telescopul Spațial Hubble a surprins „ochiul” uimitor al unei explozii stelare masive

O imagine incredibilă surprinsă de Hubble arată jeturi luminând spațiul în timpul unui fenomen rar

Telescopul spaţial Hubble împlineşte 31 de ani de funcţionare – VIDEO