Home » Știință » Roverul Perseverance al NASA tocmai a colectat o mostră de rocă perfectă de pe Marte

Roverul Perseverance al NASA tocmai a colectat o mostră de rocă perfectă de pe Marte

Roverul Perseverance al NASA tocmai a colectat o mostră de rocă perfectă de pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 06.09.2021

În urma unei încercări eșuate luna trecută, roverul Perseverance al NASA a găurit și colectat cu succes o mostră de rocă perfectă de pe Planeta Roșie. Reușita îi aduce pe oamenii de știință cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului lor, ca într-o bună zi o mostră de rocă să ajungă pe Terra și să fie studiată în încercarea de a găsi urme ale vieții microbiene antice.

Perseverance (sau „Percy” așa cum îl alintă prietenii) a efectuat cu succes colectarea la data de 1 septembrie, după ce oamenii de știință de la NASA au selectat o rocă mare și groasă poreclită „Rochette”.

Bolovanul este situat pe o culme cu vedere spre Craterul Jezero, acolo unde a înfruntat asprimea elementelor marțienii timp de milioane de ani.

Acea anduranță este exact ce caută echipa misiunii Perseverance. Prima încercare a roverului de a colecta o mostră de rocă în urmă cu câteva săptămâni a fost o dezamăgire, după ce mostra s-a dovedit prea sfărâmicioasă și a dispărut cu totul din instrumentele roverului.

„Poți vedea o mostră de rocă frumoasă în tubul de colectare”

Însă, noi imagini cu operațiunea de perforare a bolovanului Rochette arată că, de data aceasta, nu au mai existat surprize, scrie Science Alert.

Credit foto: NASA/JPL-Caltech

„Poți vedea o mostră de rocă frumoasă în tubul de colectare al roverului”, a spus Kenneth A. Farley, profesor de geochimie la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) și om de știință în cadrul proiectului Perseverance.

Roverul Perseverance va stoca mostra, care are grosimea unui creion, în „stomacul” său pentru durata misiunii, în timp ce continuă să exploreze ruinele râurilor antice secate din Craterul Jezero.

Ce se va întâmpla cu toate mostrele colectate de Perseverance?

Astfel, într-o bună zi, poate peste un deceniu, roverul Percy va așeza toate mostrele colectate pe suprafața marțiană, iar apoi un alt rover încă neconstruit va veni și le va colecta pentru a le trimite la bordul unei mici rachete pe Pământ.

Acea rachetă va aduce mostrele în siguranță pe Terra, acolo unde oamenii de știință le vor putea analiza așa cum Perseverance nu va putea niciodată. Această călătorie nu va avea loc până în anii 2030. Între timp, roverul Percy va continua să exploreze Planeta Roșie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prima mostră de rocă marțiană a roverului Perseverance a dispărut. NASA explică ce s-ar fi întâmplat

Roverul Perseverance al NASA caută urme ale vieții antice pe Marte

Roverul Perseverance a ajuns într-un nou loc pe planeta Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase