Home » Știință » Ce apare prima: tusea sau febra? Un studiu analizează ordinea simptomelor COVID-19

Ce apare prima: tusea sau febra? Un studiu analizează ordinea simptomelor COVID-19

Ce apare prima: tusea sau febra? Un studiu analizează ordinea simptomelor COVID-19
Foto: Peter Khun
Publicat: 21.12.2021

Ordinea simptomelor Covid, cel mai probabil, este diferită pentru diferitele variante ale virusului, potrivit unui nou studiu publicat pe 16 decembrie de Peter Kuhn de la Universitatea din California de Sud și colegii săi.

Cercetătorii au dezvoltat anterior un model matematic care prezice ordinea simptomelor COVID-19 pe baza datelor de la focarul inițial din China la începutul anului 2020, notează Eurek Alert!.

În noua lucrare, au vrut să știe dacă ordinea simptomelor a variat la pacienții din diferite regiuni geografice sau cu diferite caracteristici ale pacientului. Ei au folosit abordarea lor de modelare pentru a prezice ordinea simptomelor într-un set de 373.883 de cazuri în SUA între ianuarie și mai 2020.

În mod surprinzător, ordinea cea mai probabilă a simptomelor a fost diferită între focarul inițial din China (unde febra a precedat cel mai adesea tusea, iar greața sau vărsăturile au fost un al treilea simptom comun) și răspândirea ulterioară în SUA, unde tusea era cel mai probabil să fie primul simptom, iar diareea a fost un al treilea simptom mai frecvent.

Ordinea simptomelor Covid este dată de varianta virusului

Analizând date suplimentare din Brazilia, Hong Kong și Japonia, echipa a arătat că ordinea diferită a simptomelor a fost asociată nu cu regiunea geografică, vremea sau caracteristicile pacientului, ci cu variantele SARS-CoV-2.

Prezența variantei D614G într-o zonă (care era predominantă în SUA la începutul anului 2020) a fost asociată cu o probabilitate mai mare ca tusea să fie primul simptom COVID-19 experimentat de pacienți.

Pe măsură ce Japonia a trecut de la tulpina originală de referință Wuhan la varianta D614G, ordinea simptomelor s-a schimbat și ea. Transmiterea crescută a D614G ar putea fi legată de ordinea simptomelor, presupun autorii.

„Aceste constatări indică faptul că ordinea simptomelor se poate schimba odată cu mutația bolii virale și ridică posibilitatea ca varianta D614G să fie mai transmisibilă, deoarece persoanele infectate sunt mai predispuse să tușească în public înainte de a fi afectate de febră”, spun ei.

Studiul a fost publicat în PLOS Computational Biology.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou tip de celule importante pentru puls, găsite în inimă

Un implant a oferit unei femei vedere artificială. A putut vedea forme pentru prima oară în 16 ani

Cercetătoare de la Harvard și MIT: virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator

Riscul de infarct miocardic a crescut în rândul femeilor tinere

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase