Home » Știință » Cercetătoare de la Harvard și MIT: virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator

Cercetătoare de la Harvard și MIT: virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator

Publicat: 20.04.2021

În ciuda faptului că o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a concluzionat că era „extrem de improbabil” ca virusul SARS-CoV-2 să fi fost scăpat în mod accidental dintr-un laborator de cercetare din China, ideea continuă să se răspândească.

Directorul OMS a declarat luna trecută că nu este convins de investigație, în special din cauza faptului că a fost dificil pentru anchetatori să acceseze date neprelucrate și a sugerat că ipoteza laboratorului merită în continuare atenție.

Acum, Alina Chan, cercetătoare la Harvard și MIT, spune că este de acord cu această afirmație. Deși Chan nu spune cu certitudine că asta s-a întâmplat, cercetătoarea sugerează că merită să analizăm mai îndeaproape ceea ce ea crede că este o explicație plauzibilă pentru pandemia de COVID-19.

„Este esențial să desfășurăm o investigație reală, una credibilă care nu este influențată politic”

„În Wuhan, au existat versiuni timpurii ale virusului care nu au părut să treacă prin piața din Wuhan. Aceste versiuni au părut să fie precedente sau paralele cu cele din piață”, a spus Chan, adeptă a ipotezei virusului scăpat din laborator.

„Vreau să fie foarte clar. Eu tot cred că acest comerț cu animale sălbatice este un scenariu plauzibil. Însă, mai cred că este esențial să desfășurăm o investigație reală, una credibilă care nu este influențată politic”, a adăugat Chan, citată de Futurism.

Principala problemă cu originea coronavirusului este faptul că e foarte greu de explicat modul în care un coronavirus care ar fi apărut în lilieci de la sute de kilometri depărtare a reușit să ajungă în Wuhan.

O coincidență care merită analizată mai atent

Însă, Institutul de Virologie din Wuhan avea un program prin care oamenii de știință călătoreau pentru a colecta mostre pentru analize în laborator. Având în vedere că institutul studia o rudă genetică apropiată a coronavirusului la acea vremea, Chan crede că este o coincidență care merită analizată mai atent.

„Laboratoarele din toată lumea au probleme de siguranță și nu este clar câte accidente au loc în laboratoare în fiecare an. Însă aceste procese au într-adevăr accidente”, a adăugat Chan.

Vă mai recomandăm să citiți și:

CEO-ul Pfizer: O a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este necesară

Un grup de cercetători susține că a descoperit noi virusuri în Wuhan și alte orașe din China

Misiunea OMS în Wuhan s-a încheiat. Ce au spus experții despre originea coronavirusului

Ce a pățit o jurnalistă care a scris despre apariția noului coronavirus în Wuhan

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase